ОСТАННІ НОВИНИ

Відтепер у Львові правильно освітлюватимуть історичну частину

|

Виконавчий комітет затвердив концепцію зовнішнього освітлення історичного ареалу міста. Про це повідомляє прес-служба Львівської міськради.

Концепція зовнішнього освітлення має на меті впорядкування хаотичних світлових точок у міському просторі через створення продуманого гармонійного вечірнього та нічного міста засобами архітектурного підсвічування.

В концепції проаналізована існуюча підсвітка вулиць Львова. Виявлено певні недоліки. Це, звичайно, надто яскраві вуличні ліхтарі, вони домінують в освітленні. Яскрава також світлова реклама, часом вона затуляє все решта, часом не підсвічені дуже важливі елементи на будинках, і також неправильна підсвітка пам’яток, коли вони надто сильно поділені цим світлом.

«Проаналізувавши освітлення центральної частини міста, ми побачили, що багато є ліхтарів, однак дуже часто вони встановлені безсистемно і заважає підсвітка, яка є над вулицею, тобто вуличне освітлення над дорогою, котре «ріже» в очі і ми не бачимо будинків. Тому, ми прийняли пропозицію поступово ліквідувати підсвітку над дорогою, зосередитись на ліхтарях окремо стоячих та ліхтарях на кронштейнах», – зазначила Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища.

Основна засада концепції – це підсвічування архітектурних об’єктів з використанням заливного та точкового світла. Під час підсвічування вулиць пропонується використовувати вуличні ліхтарі на опорах, кронштейнах, і також за окремими проектами підсвітити важливі культові споруди, як, наприклад, вхід до Вірменської катедри.

«На площі Ринок важливо підсвітити вежу Ратуші та аркади входу. Акценти в концепції підсвітки історичної частини міста – на важливих архітектурних елементах, котрі є домінантами, а рядова вулична забудова повинна бути підсвічена загально, м’яким заливним світлом, і тільки окремі цінні елементи повинні виділятися точковим світлом. Також за окремими проектами повинні бути підсвічені домінанти другого ряду – це не є вежі, але також є важливі будівлі на кутах важливих вулиць, або Оперний театр, який зараз підсвічений неправильно», – додала Лілія Онищенко.

Довідка

Перше вуличне освітлення у Львові з’явилося лоєвими свічниками, пізніше, в 1853 році, після винайдення лампи, вулиці стали освітлювати гасовими лампами, проте досить короткий період. Бо вже дуже швидко почали освітлювати газом, який продукували з кам’яного вугілля. Ліхтарі були окремо стоячі, одно світильникові або трьох світильникові, також ліхтарі біли на окремих будинках.

В 30 рр ХХ століття почали підсвічувати окремі будинки. Одними із перших були підсвічені фігура Божої Матері, Ратуша і дуже цікаво була підсвічена церква Юра. Також влаштовувались святкові підсвітки.
Фото: Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *