ОСТАННІ НОВИНИ

На конкурсі імені Петра Яцика перемагають молоді мовознавці зі сходу та півдня України

|

У Києві сьогодні відбулось нагородження переможців загальнонаціонального етапу XIII Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика. Географія переможців – Луганська, Харківська, Миколаївська, Херсонська, Одеська, Львівська, Тернопільська області, АР Крим та інші регіони України. Організатори конкурсу зазначають, якщо попередні роки велика кількість переможців була із Львівської та Тернопільської областей, то цього року перші премії отримали школярі та студенти із східних та південних регіонів. Про це повідомляє прес-служба народного депутата України Ігоря Васюника.

Перші премії вручили молодим знавцям української мови, які посіли перші місця і отримали президентську стипендію.

Президентську стипендію отримала також студентка Національного університету «Львівська політехніка» Тетяна Стадник.

«З кожним роком зростає участь молодих у підтримці цього конкурсу. І головне – нас підтримує народ, який знає цінність української мови… Я на сто відсотків переконаний, що українська мова незнищенна, мова, яка має таку історію, розвинена і розкішна, мова, яка підносить нас усіх», – сказав під час церемонії нагородження голова журі конкурсу Павло Гриценко.

Цьогоріч переможці престижного конкурсу знавців української мови отримували премії від Богдана Бенюка, Ірини Фаріон, Павла Мовчуна, Олега Канівця, Володимира Бондаренка, Лілії Гриневич, Дениса Дзинзерського, Романа Ілика, Ігоря Васюника, Юрія Дерев’янка та багатьох інших меценатів, а також організацій, які впродовж років підтримують конкурс. Окрім того, окремо вручала премії кільком переможцям та педагогам від імені Юлії Тимошенко її донька  – Євгенія Тимошенко.

«Народ може втратити свою територію, державу, однак він зберігає шанси на відродження. Коли ж народ  остаточно позбавити мови, він перестане бути сам собою і вже ніколи не відродиться. Тому наше головне завдання задля збереження України є виховувати національну гідність, патріотизм, у тому числі й патріотизм мовний. Дякуємо, що таке  завдання поклали на себе організатори цього престижного, міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика. І надзвичайно приємно, що все більше молодих людей з різних регіонів України беруть участь у конкурсі та перемагають. Те, чого не зуміли досягти попередні покоління, зроблять покоління сучасні – це, зокрема, і наші молоді мовознавці», – зазначив народний депутат України Ігор Васюник, який заснував одразу шість премій молодим мовознавцям з різних регіонів України.

 

Довідка:

Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика — конкурс, який має на меті утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу серед молоді, виховання поваги до культури й традицій українського народу.

Конкурс було засновано українським меценатом Петром Яциком у травні 2001 року. Конкурс проводиться щорічно.

Конкурс щороку стартує 9 листопада, в День української писемності та мови. Конкурс проходить у чотири етапи за олімпійською системою: шкільний, районний, обласний та загальноукраїнський. За останні роки кількість учасників конкурсу сягала 5 млн людей з-понад 20 країн світу. У конкурсі беруть участь як українці, так і особи інших національностей, які знають українську мову і послуговуються нею.

Організатором конкурсу виступила Ліга українських меценатів під керівництвом Володимира Загурія. Одним із натхненників конкурсу є також письменник і громадський діяч Михайло Слабошпицький.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *