ОСТАННІ НОВИНИ

Львів’яни не до кінця розуміють проблему артеріальної гіпертензії – кардіолог

|

З 15 по 24 травня у Львові сьомий рік поспіль проводиться акція з вимірювання артеріального тиску з метою раннього виявлення артеріальної гіпертензії (АГ). Під час проведення цієї акції кожний громадянин матиме змогу виміряти артеріальний тиск у шести медичних пунктах-наметах, які будуть розташовані в найбільш людних місцях міста (пл. Ринок, проспект Шевченка, проспект Свободи, ЛНУ ім. Франка, проспект Чорновола – біля супермаркету «Арсен», проспект Червоної Калини – поблизу культурно-освітнього центру ім. О. Довженка). Виміряти тиск можна буде у міських поліклініках та лікарнях, де теж будуть розміщені пункти вимірювання артеріального тиску, а також на підприємствах та організаціях тих районів, які обслуговують певні медичні міські установи.

Як розповіла під час брифінгу головний кардіолог Львова Валентина Коваль, дана акція стала досить популярною серед львів’ян і щораз тиск вимірюють все більше людей. Так, тільки сьогодні від ранку і до обіду свій тиск виміряли понад 200 львів’ян, і вже серед цієї кількості виявили шістьох гіпертоніків.

«Тих осіб, у яких ми виявили артеріальний тиск, беремо на диспансерний облік в поліклініки за місцем проживання. Якщо виявляємо високий тиск – 180 і вище, то цій людині одразу ж призначається лікування. Якщо тиск має пограничні значення – від 140 на 60, 160 на 100, тобто помірну гіпертонію, то ми просто будемо декілька разів на місяць перемірювати тиск», – розповіла В.Коваль.

За словами головного кардіолога Львова, майже щороку приходить вимірювати артеріальний тиск близько 80-90 тис людей, а вперше виявляють гіпертонію у 2,5-3 тис осіб. Проблеми з тиском, як зазначає Валентина Коваль, зазвичай виникають у людей старшого віку, у людей з надмірною масою тіла, у молоді через важкі фізичні навантаження (підняття штанги, культуризм, бокс тощо), неправильне харчування (надмірне вживання кухонної солі, насичених жирів, дефіцит магнію тощо), вживання стероїдних препаратів, оральних контрацептивів і препаратів для схуднення тощо.

Крім того, В.Коваль зауважує, що люди не до кінця розуміють проблему артеріальної гіпертензії, оскільки дуже часто вони без згоди лікаря припиняють приймати ліки, а потім стикаються з ускладненнями. «На жаль, коли ми призначаємо лікування, пацієнти як правило приймають ліки до стабільного зниження тиску, а далі, коли досягли рівня нормального тиску, самовільно припиняють приймати препарати. А потім ми починаємо лікування з початку, бо як правило гіпертонія лікується по-життєво і препарати потрібно приймати постійно. Часто ми стикаємось з тим, що люди довший час приймали ліки, потім припиняли їх пити, після чого потрапляли у лікарні з ускладненим гіпертонічним кризом, з інфарктами, тромбоішемічною атакою, або ж помирають. Ось це і є помилкою людей», – додала головний кардіолог Львова.
Фото: Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *