ОСТАННІ НОВИНИ

Президент повинен взяти відповідальність та звільнити Тимошенко – Хміль

|

Після того, як Європейський суд з прав людини одноголосно визнав і засудив політичну вмотивованість кримінального переслідування Юлії Тимошенко чинною владою, президент Віктор Янукович повинен взяти на себе відповідальність та звільнити лідера опозиції. Про це “Львівському порталу” заявив народний депутат України від фракції «Батьківщина» Михайло Хміль.
«Європейський суд з прав людини прийняв абсолютно виважене правильне рішення стосовно лідера української опозиції Юлії Тимошенко. Переконаний, що усі люди, котрі шанують європейські цінності, європейські стандарти розуміють важливість цього рішення Європейського суду. Сподіваюсь, що президент таки дослухається й лідер опозиції знову буде вільною. Шляхи звільнення з-під арешту можуть бути різні. Янукович може негайно звільнити, а, можливо, доведеться чекати поки відбудеться голосування у Верховній Раді щодо декриміналізації статей, за якими вона була засуджена», – зазначив народний депутат.

Він нагадав, що під час саміту Україна – ЄС Янукович зобов’язувався виконати рішення Європейського суду у справі Тимошенко й не подавати апеляцію. Однак, однозначно сказати, що президент дотримає слова, зараз важко.

«Янукович може зараз почати розказувати, що повинен керуватись внутрішніми рішеннями країни, він може говорити, що рішення Європейського суду з прав людини не зобов’язує до виконання, а має суто рекомендаційний характер. Але у світлі прийняття зараз Україною євроінтеграційних законів, це був би правильний крок з його боку, якщо б він прийняв таке рішення й взяв на себе відповідальність за звільнення Тимошенко», – додав М.Хміль.

 

Як відомо, 30 квітня було оприлюднено рішення Європейського суду з прав людини за скаргою Юлії Тимошенко. ЄСПЛ одноголосно визнав порушення ст.5 п.1, 4 і 5 Конвенції з прав людини, а також ст.18 Конвенції. Таким чином, суд визнав, що арешт і утримання під вартою Юлії Тимошенко є незаконними і здійснювалися з політичних мотивів.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *