ОСТАННІ НОВИНИ

Польський міністр позбувся крісла за газопровід в обхід України

|

Прем´єр-міністр Польщі Дональд Туск звільнив міністра держказначейства Миколая Будзановскі за підписання меморандуму між «Газпром Експорт» і EuRoPol Gaz про будівництво газопроводу в обхід України

Про це Туск повідомив сьогодні на прес-конференції, передає «УкрІнформ».

«Контрольна функція (міністра над підлеглими енергетичними компаніями. – Ред.), що є ключовою з точки зору прем´єра, не здійснювалась належним чином. Тому я поінформував міністра держказначейства, а також президента, що звільняю міністра, і прошу президента прийняти відставку Миколая Будзановскі», – заявив Туск.

Він підкреслив, що від підписання польсько-російського меморандуму не постраждали національні інтереси Польщі і відносини між Варшавою та Києвом. «Хочу заспокоїти громадську думку, що не постраждали енергетичні інтереси Польщі чи українсько-польські відносини», – підкреслив прем´єр-міністр.

Також він повідомив, що рекомендуватиме президенту затвердити на посаді міністра держказначейства нинішнього заступника міністра адміністрації та цифрування Польщі Влодзімєжа Карпінського.

При цьому Туск зазначив, що буде очікувати від нового міністра перших рішень на посаді саме стосовно керівництва PGNiG, яке володіє частиною EuRoPol Gaz. «Дії і поведінка керівництва ключового у цій справі союзу PGNiG породжує у мене недовіру і невпевненість, що керівництво компанії гарантує ефективне забезпечення національних інтересів. Буду чекати від нового міністра держказначейства негайних і ефективних дій, які власник повинен виконати стосовно PGNiG (міністерство держказначейства володіє 100% акцій PGNiG. – Ред.), включно з кадровими рішеннями», – підкреслив Туск.

Міністр внутрішніх справ Польщі Бартломей Сенкевич, якому Туск доручив підготувати рапорт про обставини підписання меморандуму, під час конференції заявив, що про намір підписати документ знало керівництво PGNiG, яка не поставило до відома міністра, відповідального за ПЕК.

Як повідомляли «Коментарі», 5 ​​квітня «Газпром» і «ЄвроПол Газ» підписали меморандум про співпрацю з будівництва газопроводу «Ямал – Європа-2» (друга гілка газопроводу Ямал-Європа) через територію Польщі в напрямку Словаччини та Угорщини потужністю не менше 15 млрд куб. м газу на рік.

Раніше «Газпорм» оголосив про початок будівництва морської частини газопроводу «Південний потік» в обхід території України. При цьому, глава «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що транзитні країни мають припинити отримувати доходи від прокачування російського газу.

Цього ж дня міністр Будзановський і голова правління PGNiG Гражина Пьотровська-Оліва заявили, що польська сторона не погоджувалася на будівництво газопроводу, а в Росії перебільшили значення цього документа.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *