ОСТАННІ НОВИНИ

Фаріон прагне відвоювати простір для української книги

|

Нинішній стан українського книговидання – це російська окупація в Україні. Якщо ми не відвоюємо простору для української книжки, ми не відвоюємо своєї духовної незалежності. Про це заявила голова парламентського підкомітету з питань вищої освіти свободівка Ірина Фаріон, виступаючи на сесії Верховної ради під час розгляду Проект постанови №2771 «Про проведення парламентських слухань на тему: «Доступність та якість загальної середньої освіти: стан і шляхи поліпшення». Про це повідомляє прес-служба ВО «Свобода».

Зазначимо, що проект постанови не підтримали «регіонали», вчергове показавши зневажливе ставлення до української освіти та українського книговидання. Голосування за цю постанову було «провалено».

Ірина Фаріон під час розгляду питання, зокрема, наголосила: «Хочу нагадати, що Нестор Літописець казав, що книги – це ріки, які омивають тіло держави. Наголошу на дуже важливому контексті цієї проблеми, яка має винятково політичний характер. Відповідно до даних українського національного комітету міжнародної торгової палати, нині на теренах України абсолютно безборонно функціює 50% російськомовної російської продукції, яка стосується книжок і брошур, 32% охоплюють газети і журнали. Тому риторично запитую: чи мільйони українців у Росії забезпечені бодай би однією газетою чи українською книжкою? Тому той стан, який маємо нині з українським книговиданням, трактую винятково як російську окупацію в Україні. Якщо ми не відвоюємо простору для української книжки, ми не відвоюємо своєї духовної незалежності».

Водночас Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти свободівець Олександр Сич підкреслив: «Ситуація, яка склалася в галузі середньої освіти, не дозволяє говорити ані про її якість, ані про її доступність. Фінансування загальної середньої освіти є мізерними. Сьогодні держава не виконує своїх зобов’язань щодо тих повноважень, які делегуються органам місцевого самоврядування».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *