ОСТАННІ НОВИНИ

Жителів Львівщини закликають не спалювати суху рослинність

|

Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Львівській області звертається до мешканців Львівщини з проханням не спалювати суху рослинність, бути вкрай обережними у поводженні із вогнем у лісових масивах та поблизу торфополів. Про це повідомляє прес-служба Держуправління ОНПС.

Кожний необдуманий та безвідповідальний вчинок під час розведення вогню містить в собі небезпеку для довкілля. Залишене без нагляду вогнище, кинутий сірник, або навіть викинута склянка під променями сонця можуть спровокувати масштабну лісову пожежу, а неконтрольоване випалювання сухої стерні або побутових відходів, зокрема, поблизу торфополів – затяжне, багатоденне горіння торфу. Пожежі завдають величезної шкоди довкіллю, створюють загрозу для життя рослинного і тваринного світу, а нерідко і людей, та можуть призвести до некерованих надзвичайних ситуацій.

Пам`ятаймо, що під час згоряння однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється більше9 кгмікрочасточок диму. До їх складу входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали тощо, які осідають у наших легенях.

Також не забуваймо, що вогонь знищує комах, потомство тварин, рослини, бактерії, мікроорганізми, які утворюють родючий шар землі. Внаслідок цього значно погіршується якість ґрунту, посилюються процеси ерозії і деградації земель, руйнується екосистема поля.

Водночас повідомляємо, що спалення сухої рослинності забороняється законодавством України та передбачає адміністративну відповідальність з відповідним накладенням штрафів.

Згідно з діючим законодавством, с.20 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», ст.27  ЗУ «Про рослинний світ» забороняється випалювання сухої рослинності, або її залишків. Ст.77 Кодексу України про адміністративні правопорушення гласить: «Випалювання  стерні, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водноболотною та іншою природною рослинністю,  рослинності або її залишків…..- тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 10 до 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб від 50 -70 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно – заповідного фонду, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 70 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *