ОСТАННІ НОВИНИ

Українці тримають «під матрацом» 100 мільярдів доларів, каже Арбузов

|

Перший віце-прем´єр-міністр України Сергій Арбузов вважає відкритість української економіки і високу ціну на газ головними причинами від’ємного платіжного балансу. Про це він розповів в інтерв´ю журналу «Кореспондент».

«Я не буду коментувати, хто які контракти підписував – вдалі чи невдалі, але факт залишається фактом: ми витрачаємо величезні гроші. Останні два роки за імпорт газу ми щорічно платили практично 14 млрд. Дефіцит платіжного балансу – 4,2 млрд, а заплатили ми за імпорт газу 14 млрд, переплативши мінімум 5 млрд. Який висновок? При незмінних цінах на газ у нас не було б дефіциту платіжного балансу, операції за поточним рахунком компенсували б один одного – був би нуль. У нас, і я це офіційно заявляю, був би позитивний платіжний баланс. Інша справа, що всередині він не збалансований, але на це потрібні роки», – зазначив він.

Другою причиною від’ємного платіжного балансу, за його словами, є відкритість української економіки.

Арбузов додає, що позитивне сальдо платіжного балансу може згорнутися в нуль завдяки гарному фінансовому рахунку.

«Ми спокійно позичаємо гроші на зовнішньому ринку. Інвестори нам довіряють – і в частині повернення грошей, і в частині переговорів з МВФ. Крім того, минулого року ми зібрали близько 4 млрд грн на внутрішньому ринку, запропонували нову послугу ОВДП населенню, в тому числі валютні, з усякими компенсаторами, держава гарантує 100%-у зворотність своїх вкладів. Адже внутрішній ринок у нас глибокий, на руках у населення більше $100 млрд», – зазначив перший віце-прем´єр-міністр

За його словами, минулого року уряд організував роботу так, що доходи населення зросли на 14%, тобто в порівнянні з європейськими показниками населення отримало небувалий рівень доходу.

Арбузов констатує, що ці гроші залишилися у людей на руках, тоді як вони повинні працювати в економіці.

Коментарі
Фото: Skillper

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *