ОСТАННІ НОВИНИ

Львів готовий до прильоту лелек

|

ПАТ „Львівобленерго” щорічно традиційно готується до прильоту лелек. У рамках міжнародного соціального проекту „Захист білого лелеки” енергетики вже дев’ятий рік поспіль переобладнують  лелечі оселі і зберігають їхнє життя, інформує відділ корпоративних зв’язків ПАТ “Львівобленерго”.

Цьогоріч загалом встановлено 128 платформ під лелечі гнізда,  зокрема у Сокальському РЕМ — 25; Пустомитівському РЕМ — 15; Яворівському РЕМ — 15; Жовківському РЕМ — 10; Радехівському РЕМ — 10; Миколаївському РЕМ — 8; Перемишлянському РЕМ — 7 та в інших районах Львівщини. 

Працівники ПАТ „Львівобленерго” під час щорічних планових оглядів ліній електропередачі виявляють гнізда лелек, які знаходяться на опорах повітряних ліній.

Це несе загрозу для їхнього потомства, для якого під час перших спроб вильоту з гнізда відбувається зіткнення з проводами. Як наслідок, виникає замикання в електромережі, перерва в електропостачанні та гинуть молоді лелечата. Крім цього, у дощову погоду намокле гніздо стає електропровідним, що теж є загрозою для лелечої родини і при цьому збільшує технологічні витрати електричної енергії.

Для вирішення цієї проблеми ПАТ “Львівобленерго” власними силами та коштами виготовляє та встановлює основи, на які переносяться рештки старого гнізда. Жити у цих гніздах лелекам безпечніше, адже вони змонтовані високо над проводами, що запобігає ураженню птахів струмом, а гнізда надійно закріплені і не загрожують падінням на лінії електропередачі.

До того ж, на лінії електропередачі, які знаходяться під новою лелечою оселею, накладають ізоляційні трубки, які захищають проводи від лелечого посліду, а також оберігають життя молодим лелечатам.

Встановлюють платформи в час, коли лелеки відлітають у вирій, в осінньо-зимовий період та навесні.

ДЛЯ ДОВІДКИ

З 2005 року ПАТ „Львівобленерго” у співпраці із львівськими орнітологами бере активну участь у Міжнародному соціальному проекті „Захист білого лелеки”, успішно перейнявши досвід реалізації цієї програми від польських колег-енергетиків. 

Відтак, з 2005 до 2013 року включно працівниками ПАТ „Львівобленерго” загалом встановлено 736 платформ під лелечі гнізда.

Соціальна ініціатива по встановленню платформ під лелечі гнізда добре прижилася на Львівщині, досвід ПАТ „Львівобленерго” у впровадженні проекту „Захист білого лелеки” вже зацікавив енергопостачальні компанії з інших областей України.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *