ОСТАННІ НОВИНИ

У конкурсі читців поезії Шевченка перемогла дівчинка арабського походження

|

«Видавництво Старого Лева» відзначило Шевченківські дні, організувавши конкурс читців поетичних творів Тараса Шевченка. Ініціативу підтримало міське управління освіти та ЦБС для дітей. Участь у конкурсі взяли учні загальноосвітніх навчальних закладів Львова, інформує прес-служба видавництва.

Двадцять декламаторів-переможців, які вибороли під час попередніх турів право представляти свою школу на конкурсі, зустрітися на урочистому фіналі 11 березня у Львівській центральній міській дитячій бібліотеці. На розсуд членів журі діти, які боролися у трьох вікових категоріях, представляли обраний ними самими твір Тараса Шевченка. «Стоїть у селі Суботові», «І мертвим, і живим…», «У тієї Катерини», «Утоплена», «Причинна»… Учні бралися за недитячі за своєю суттю твори Кобзаря і відкривали в них нове звучання, сповнене дитячої безпосередності та прямолінійності.

Переможницею у наймолодшій віковій групі (1-4 клас) стала Неллі-Олександра Аля-Анль-Арусі. Маленька Неллі-Олександра – арабка за походженням. Вона зуміла так проникливо і самовіддано передати «Плач Ярославни», що на очі членам журі накотилися сльози. Дівчинка зізналася, що любить і читає Шевченка й дуже хотіла б зустрітися з ним, щоб разом написати вірша… У категорії 5-8 класи перемогла Юлія Пукаляк (СЗШ №22), яка продекламувала “Утоплену”. А серед 9-11 класів перше місце здобула Божена Стефанович (СЗШ №23), яка вразила всіх своїм прочитанням “Марини”. Переможців визначали письменниці Зірка Мензатюк та Мар’яна Савка, вчителі української мови та літератури Євген Романюк, Богдана Гресь, Тетяна Куляса, завідувач відділу обслуговування учнів 5-9 класів Центральної дитячої бібліотеки Тетяна Маслова та методист НМЦ освіти м. Львова Леся Приставська.

«Вперше організовуємо конкурс читців поезії Тараса Шевченка серед учнів загальноосвітніх шкіл Львова, – розповідає ініціатор конкурсу, письменниця, головний редактор «Видавництва Старого Лева» Мар’яна Савка. – Це свого роду репетиція перед наступним роком великих Шевченкових роковин. Для нас важливо було побачити і зрозуміти, як сприймають і прочитують для себе поезію Кобзаря діти, наскільки вона їм близька і цікава. Дивовижно, що серед наймолодших учнів перемогла дівчинка, арабка за походженням. Вона так проникливо і натхненно читала «Плач Ярославни», що пробило на сльозу. Воістину слово Тараса об’єднує різні нації в єдиний народ України».

«Враження від конкурсу – розкішні, – зазначає Зірка Мензатюк, голова журі, лауреат Премії ім. Лесі Українки, упорядник «Дитячого Кобзаря», що вийшов у «Видавництві Старого Лева». – Члени журі опинилися у надзвичайно складному становищі. Я б усім учасникам присудила перші місця, але, на жаль, умови конкурсу цього не дозволяли. Такі хороші діти… Коли вони читали поезію Шевченка, було видно їхні характери, те, що вони розуміють, що саме декламують. Діти проникали в суть тексту, а не просто його заучували. Тішить, що діти розуміють Шевченка, що звертаються до його текстів. Поезія Кобзаря – надзвичайно глибока, доленосна, у ній закладено стільки ідей. Постійно її перечитую і щоразу знаходжу в нього щось нове, якісь важливі істини. Рада, що діти також ідуть цим шляхом і відкривають для себе Шевченка».

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *