ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові стартувала акція щодо раннього виявлення глаукоми

|

У рамках Всесвітнього дня боротьби з глаукомою управління охорони здоров`я Львівської міської ради з 4 до 15 березня 2013 року проводить заходи щодо раннього виявлення і лікування цього захворювання. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

«Глаукома – це група захворювань органу зору, спільними ознаками яких є підвищення внутрішньоочного тиску, а спільними наслідками – атрофія зорового нерву. Глаукома на початкових стадіях протікає безсимптомно і тільки на пізніх стадіях проявляється помітним звуженням поля зору та зниженням гостроти зору, аж до сліпоти. На жаль, такі зміни є незворотними», – розповіла головний позаштатний офтальмолог Львова Тетяна Смаль.

За його словами, у Львові нараховується 2703 хворих на глаукому. З них майже чверть на стадіях, коли розвивається незворотна сліпота. «Оскільки перебіг захворювання на початкових стадіях, як правило, має безсимптомний характер, 50% пацієнтів у розвинених країнах та 90% у країнах, що розвиваються, не підозрюють про наявність у них захворювання, не отримують лікування та не спостерігаються у лікарів. Найбільш ефективним методом раннього виявлення глаукоми є вимірювання внутрішньоочного тиску», – зазначила Т.Смаль.

Саме тому в  березні 2012 року управлінням охорони здоров’я Львівської міської ради вперше у Львові було проведено акцію «Дні раннього виявлення глаукоми». Під час акції 7700 особам проведено профілактичні тонометрії – вимірювання внутрішньо очного тиску, обстежено офтальмологами 4466 осіб, виявлено 195 випадків підвищеного внутрішньоочного тиску, встановлено діагноз «глаукома» 82 пацієнтам.

«Акція хоч і проводилась вперше, мала значний  результат. За два тижні ми виявили з підвищеним очним тиском 195 осіб, з них у 82 підтверджено діагноз глаукома – тобто вперше виявлено такий діагноз. Тому я вважаю, як для першої акції, як для такої непростої патології, це хороший результат. Адже це означає, що ці люди вже виявили патологію і мають шанс вчасно її вилікувати і таким чином покращити якість життя у майбутньому», – наголосив начальник управління охорони здоров’я Володимир Зуб.

Управління охорони здоров’я запрошує мешканців Львова відвідати поліклініку, виміряти внутрішньоочний тиск, тим самим зробивши перший крок для попередження сліпоти.

Довідка

У 2010 році у світі зареєстровано 105,0 млн. хворих на глаукому, серед них налічується 12,3 млн. пацієнтів, сліпих внаслідок глаукоми. Приріст хворих на глаукому складає приблизно 20 млн. осіб протягом 10 років, тобто з кожним роком їх стає більше на 2 мільйони. Динаміка захворюваності на глаукому в Україні характеризується аналогічними тенденціями та є невтішною. Щорічно виявляється 25 тисяч нових випадків захворювання. В Україні 170 тис. людей страждають на цей недуг. Глаукома займає друге місце серед причин сліпоти в Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *