ОСТАННІ НОВИНИ

Експерти стверджують, що Ольгу Шевченко не вбивали: дівчина вчинила самогубство

|

29 грудня 2012 року закрито провадження однієї із найрезонансніших справ, що трапились на Львівській залізниці, про умисне вбивство 23-річної черкащанки Ольги Шевченко. Згідно висновків судмедекспертів дівчину не вбивали задля органів, як вважав батько загиблої. Експерти переконують, що дівчина вчинила самогубство. Про це під час сьогоднішнього брифінгу повідомив начальник Управління МВС України на Львівській залізниці Володимир Дитюк.

За його словами, він сам був вражений ходом цієї справи, але відповідно до висновків судмедекспертів дівчина загинула внаслідок травм, отриманих від поїзда. Про це свідчили характерні ушкодження на тілі загиблої. Справу двічі закривали працівники транспортної міліції за відсутністю складу злочину. Однак після громадського розголосу у ЗМІ випадок набрав резонансу, який був підсилений скаргами і заявами батьків дівчини про її умисне вбивство задля трансплантації органів.

«2 липня 2012 року транспортною прокуратурою Закарпаття було прийнято рішення щодо порушення кримінальної справи за ст. 115 ч.1 про умисне вбивство. До розслідування було залучено й львівських спеціалістів», – сказав Володимир Дитюк.

За словами начальника слідчої частини слідчого відділу управління МВС України на Львівській залізниці Василя Флейшера, встановлено, що мешканка Черкас останнім часом проживала в Києві в орендованій квартирі та працювала в одному з фотоательє столиці.

6 травня дівчина вийшла з дому начебто на роботу і до місця призначення не дійшла та додому не повернулась. Тіло дівчини було виявлено аж 11 травня на Закарпатті.

«Слідством було встановлено, де перебувала Ольга з 6 по 11 травня і що з нею трапилось. Усі ці дні телефон дівчини був вимкнений. Остання СМС-ка надійшла від її матері 5 травня о 23.30. Після того вона вимкнула телефон і ніяких дзвінків чи повідомлень у неї не було.

Відомо, що 7 травня Ольга Шевченко поселилась в кімнаті відпочинку станції Ужгород. Вона ночувала там на 8 та 9 травня, про що є відповідні записи в журналах, які ведуться при поселенні. Встановлено також свідків, які її бачили та проживали разом з нею в одній кімнаті. Її співмешканка розповіла, що за весь період спільного перебування Ольга не вимовила ні слова… Також слідством виявлено квиток на автобус. Згідно нього дівчина з Ужгорода поїхала у місто Міжгір’я Закарпатської області. Свідки кажуть, що дівчина подорожувала сама. Де вона ночувала 9,10 та 11 травня невідомо.

11 травня о 13.30 дівчина сіла у автобус сполученням Міжгір’я – Воловець та приїхала на залізничну станцію «Воловець» Львівської залізниці. Вже там дівчину бачили шість свідків на узбіччі-насипі в семи метрах від колії. Свідки стверджують, що дівчина була сама.

Згодом на колії було виявлено труп Ольги Шевченко. На місце події виїжджала слідчо-оперативна група Воловецького райвідділу та транспортна міліція станції «Мукачево». На узбіччі було знайдено її особисті речі: сумка, пакет, на якому вона сиділа перед смертю, та сім недопалків сигарет», – розповів Василь Флейшер.

За словами начальника слідчої частини, загибла перебувала поблизу місця смерті 10 – 15 хвилин відколи її бачили свідки та до моменту, коли вона загинула.

«Усі речі знайдені на місці події були долучені до справи. Аналіз слини на недопалках свідчить, що їх курила загибла. ДНК інших осіб не виявлено. Усі об’єкти біологічного походження – кров та волосся згідно ДНК експертизи – належать Ользі Шевченко. В подальшому було відмовлено в порушенні кримінальної справи, бо первинний розтин тіла свідчив, що дівчина вчинила самогубство», – сказав В. Флейшер.

Невдовзі по тому, на вимогу батька, тіло дівчини було поміщено в морг першої лікарні Черкас. Чоловік написав заяву прокурору Черкаської області, що він хоче провести повторну судово-медичну експертизу, бо не вірить в обставини загибелі своєї доньки та не довіряє місцевим експертам. У чоловіка були припущення, що його доньку викрали й внутрішні органи було вилучено для трансплантації.

«Чоловік був переконаний, що тіло його доньки можуть підмінити. У нього були навіть такі припущення, що одна з двох частин тіла не належить його доньці, а внутрішні органи підмінили. Було прийнято рішення, згідно якого батькові запропонували запечатати тіло в спеціальний мішок із бирками у присутності понятих, де він особисто поставив свій підпис. Цього ж дня за рахунок коштів Управління МВС України на Львівській залізниці тіло загиблої із Черкас було відправлено в Київ у головне бюро судово-медичної експертизи при Міністерстві охорони здоров’я України.

До повторної, комісійної експертизи у Києві були залучені кращі фахівці судової медицини України. На вимогу потерпілого (батька – авт.) було прийнято рішення допустити його до огляду проведення експертизи. Щоб він на власні очі переконався, що мішок із тілом його доньки потрапив в Київ неушкодженим», – розповів В. Флейшер.

31 липня 2012 року в присутності батька було проведено шестигодинний розтин тіла та відповідні дослідження.

«З кожного органа були взяті зразки для досліджень. Експертизою ДНК було встановлено, що всі органи, верхня та нижня частина тіла належать одній людині. Також було встановлено, що повне розчленування в області грудної клітки сталось внаслідок перекочування колеса рухомого складу залізниці через тіло загиблої, яке лежало на рейці. Смерть настала в результаті розчленування та пошкодження внутрішніх органів. Специфічних розрізів, які б могли бути на тілі, щоб вирізати органи дня трансплантації не виявлено. Батько переконався в тому, що смерть дійсно настала внаслідок залізничної травми і органи для трансплантації не вилучались. Чоловік підписав заяву в приміщенні судово-медичного закладу в якій погодився з висновками експертів. Однак за кілька годин зателефонував і попросив анулювати заяву, мотивуючи результат розтину сфальсифікованим», – сказав Василь Флейшер.

Наприкінці брифінгу правоохоронець розповів, що проаналізувавши усі матеріали справи та посмертної психолого-психіатричної експертизи було також встановлено, що дівчина читала літературу та вірші про смерть. Окрім того виплила історія щодо нерозділеного кохання.

«Прийнято рішення про закриття справи, оскільки досліджувати нема що. Встановлено, що органи ніхто не вилучав. Усі травми, які виявлено на тілі є прижиттєвими і були спричинені одночасно. Рішення про закриття справи було погоджено з прокуратурою і його визнано правомірним», – резюмував Василь Флейшер.

Попри наведені висновки експертизи, батько досі не вірить у самогубство своєї доньки. Тіло загиблої Ольги дотепер перебуває у морзі. Батьки ігнорують відповідні документи про те, що вони мають право забрати тіло для поховання.

Фото: Mukachevo.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *