ОСТАННІ НОВИНИ

Рибак назвав крайню дату підписання Угоди про асоціацію з ЄС

|

Голова Верховної Ради України Володимир Рибак під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Польща в Україні Генриком Літвіним зауважив, що Україна ставить за мету підписати Угоду про асоціацію з ЄС не пізніше листопада 2013, передає УНН з посиланням на прес-службу ВР.

“Стратегічний курс України на європейську інтеграцію залишається незмінним. Євроінтеграція для нас – насамперед проведення системних реформ, – сказав Рибак, – Це тривалий і непростий шлях для молодої української демократії, і ми сподіваємося на подальшу допомогу польської сторони в реалізації реформ в Україні, враховуючи досвід Польщі у цій сфері”.

Однією з ключових подій у діалозі з Євросоюзом, зазначив В.Рибак, має стати 16-й Саміт Україна-ЄС, який відбудеться 25 лютого цього року. “Ми розраховуємо, що цей Саміт наблизить нас до підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Для України підписання Угоди про асоціацію є першочерговим пріоритетом, – наголосив керівник парламенту. – Сподіваємося, що Угода буде підписана без зволікання, відразу після завершення сторонами необхідних технічних процедур. Як крайній термін підписання Угоди ми розглядаємо Вільнюський саміт Східного партнерства в листопаді нинішнього року”.

Україна, сказав В.Рибак, сподівається, що під час лютневого Саміту Україна-ЄС в Брюсселі сторонами буде схвалено політичне рішення з приводу переходу України до Другої фази реалізації Плану дій щодо лібералізації візового режиму з ЄС.

“Ми вдячні польській стороні за активну позицію з цього питання та сподіваємося на подальшу підтримку, – заявив він. – Ми також розраховуємо, що польська сторона підтримає нашу пропозицію за результатами тристороннього засідання Міжпарламентської асамблеї Україна-Польща-Литва, яке відбудеться невдовзі, направити спільне звернення парламентів України, Польщі та Литви на підтримку європейського вибору України та підписання Угоди про асоціацію з ЄС”.

Посол, зі свого боку, запевнив, що Польща “завжди підтримувала і буде підтримувати євроінтеграційні прагнення України”. Він висловив сподівання, що Угода про асоціацію буде підписана у нинішньому році. За словами Г.Літвіна, Польща також вважає надзвичайно важливим елементом євроінтеграційних процесів запровадження безвізового режиму з країнами-членами ЄС для України.

Нагадаємо, раніше керівник Управління з питань європейської інтеграції Адміністрації Президента Євген Перелигін зауважив, що ціллю нинішньої влади є підписання до кінця 2012 року угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Згодом голова громадської ради при МЗС Ігор Жданов висловив думку, що у найближчі три роки не вдасться ратифікувати угоду про асоціацію з Європейським Союзом.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *