ОСТАННІ НОВИНИ

Фермери Львівщини мають “в носі” екологію

|

Державне управління охорони навколишнього природного середовища у Львівській області повідомляє, що станом на 25 січня 2013 року з питанням погодження лімітів на утворення та розміщення відходів звернулось та отримало дозволи лише 4 з 993 фермерських господарств, які діють на території області. Усі інші тваринницькі та птахівницькі господарства здійснюють безлімітне (безконтрольне) розміщення відходів, що є порушенням ст. 32 та ст. 42 Закону України «Про відходи» та тягне за собою цивільну, адміністративну чи кримінальну відповідальності. Про це інформує прес-служба управління.
Згідно зі статистичними даними, одна молочна ферма з 100 дійними коровами дає приблизно 14 т твердих відходів у добу; один комплекс із відгодівлі на 10 тис. голів великої рогатої худоби впродовж доби може утворити 260 т відходів. Великі обсяги відходів продукують і птахівницькі підприємства: на птахофабриці з продуктивністю 1 млн. яєць щодоби утворюється близько 50 т відходів.
Держуправління звертає увагу, що за даними Всесвітньої організації охорони здоров`я (ВООЗ), гній, послід і стічні води тваринницьких і птахівницьких підприємств можуть бути фактором передачі більше ста збудників інфекційних та інвазійних хвороб. До того ж, самі органічні відходи можуть служити сприятливим середовищем для розвитку та тривалої виживаності патогенної мікрофлори, містити підвищені кількості важких металів, пестицидів, медикаментозних препаратів, радіоактивних речовин, насіння бур`янів та інших забруднень.

Фото: Михайло Дашкович 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *