ОСТАННІ НОВИНИ

Відкладати нагальні проблеми гуртожитків не можна – депутат міськради

|

Відкладати до 2015 року нагальні проблеми гуртожитків означає ігнорувати конституційні права їхніх мешканців. Про це 23 січня 2013 року під час прес-конференції заявив депутат Львівської міської ради від Всеукраїнського об`єднання “Свобода” Василь Горон, інформує прес-служба ЛМО ВО “Свобода”.

Як розповів голова наглядової ради з питань гуртожитків В. Федерлян, від початку роботи наглядової ради до сьогодні у місті Львів зареєстровано 20 державних та 21 гуртожиток приватної форми власності.

“Наглядова рада функціонує вже четвертий рік, проте тільки з обранням цієї каденції Львівської міської ради ситуацію з вирішенням проблем мешканців гуртожитків вдалося зрушити з мертвої точки. Так, на 1 січня 2013 року у комунальну власність Львова вже передано 8 гуртожитків приватної форми власності та 7 -державної, що становить приблизно 40% від їхньої загальної чисельності. У вересні 2012 року склад наглядової ради переобрали та суттєво розширили, зокрема, до неї увійшли нові члени громадських організацій, голови самоврядування мешканців гуртожитків, балансоутримувачі та депутати Львівської міської ради”, – розповів Володимир Федерлян.

Як повідомив Василь Горон, згідно з процедурою передачі, з-поміж гуртожитків державної форми, прийнятих у комунальну власність, два вже отримали відповідне рішення виконавчого комітету Львівської міської ради та найближчим часом стануть власністю громади міста.

“Таким чином близько тисячі сімей невдовзі в повній мірі зможуть реалізувати своє конституційне право на приватизацію помешкання. Також наглядова рада стала активним учасником розробки програми передачі гуртожитків у власність територіальної громади Львова, а 28 грудня 2012 року сесія Львівської міської ради взяла її за основу. Причиною неухвалення програми загалом є позиція представників наглядової ради та деяких депутатів ЛМР, яка полягає в тому, що, залишаючи фінансову частину незмінною, в програмі не передбачили передачу всіх гуртожитків, незалежно від форми власності, у власність територіальної громади впродовж 2013 року. Окрім цього, наглядова рада разом з районними інвентаризаційними комісіями провела перевірку у володінні гуртожитків Львова житлових помешкань та склала 2108 інвентаризаційних актів, чим фактично підтверджено проживання 5726 осіб. За допомогою цього ми зафіксували володіння помешканнями в гуртожитках; після відповідної процедури мешканці зможуть зреалізувати своє право на приватизацію цих приміщень”, – зазначив заступник голови наглядової ради, депутат Василь Горон.

Свободівець наголосив, що мешканці роками чекають на прийняття гуртожитків у комунальну власність міста, і команда Садового не має морального права не виправдати їхні надії.

“Закон України “Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків” діє з 2009 року. Ми виконали достатньо роботи для того, щоб оперативно оформити документи на передачу гуртожитків вже 2013 року. При формуванні програми фінансова частина не є визначальною, а зобов`язання перед людьми треба виконувати хоча б на рівні програмних документів. Відкладати роботу на 2014-15 роки – означає дурити людей та давати можливість “горе-власникам” маніпулювати ситуацією. Львівська міська та обласна ради 2012 року ухвалили достатньо рішень та звернень, якими визначили, що співфінансування є неможливим, натомість мешканці погодилися на пропозицію щодо фінансової підтримки новостворених ОСББ після приватизації кімнат у гуртожитках. Нам потрібно спільно продовжувати роботу щодо фінансування з центрального бюджету державних гуртожитків, навіть якщо йдеться про половину коштів від загальної суми, закладеної в програму”, – додав Василь Горон.

Окрім цього, Василь Горон повідомив, що у зв`язку з порушенням регулятивних нормативно-правових актів недобросовісними балансоутримувачами на останньому засіданні наглядова рада звернулася до правоохоронних органів.

“До наглядової ради останнього року надійшло чимало звернень мешканців щодо грубого порушення їхніх прав деякими балансоутримувачами гуртожитків. На останньому засіданні наглядової ради 10 січня 2013 року ми вирішили звернутися до управління МВС та прокуратури у м. Львів щодо цих порушень та вимагаємо в них належно відреагувати на відверте ігнорування недобросовісними балансоутримувачами Закону України “Про реалізацію житлових прав мешканців гуртожитків” та Закону України “Про Загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2012–2015 роки”, – зазначив депутат-свободівець.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *