ОСТАННІ НОВИНИ

Завтра відзначать 100-річчя Головного командира УПА Василя Кука

|

На Львівщині вшановують пам’ять генерал-хорунжого Василя Кука. Василь Кук командував найбільшим боєм УПА та очолював визвольний рух до 1954 року. Заходи пройдуть у рідному селі Кука Красному та у Львові в Національному музеї «Тюрма на Лонцького», повідомили у Центрі досліджень визвольного руху.

11 січня 2013 року виповнюється 100 років від дня народження останнього Головного командира УПА генерал-хорунжого Василя Кука — «Лемеша». Цього дня в його рідному селі Красному на Львівщині пройде ряд пам’ятних заходів. Організатором є громадськість спільно з місцевою владою.

Будуть присутні син Василя Кука Юрій, племінниця Ольга Приступа, делегації Львівської міської державної адміністрації, Львівської обласної ради, Львівського національного університету імені Івана Франка, Центру досліджень визвольного руху, Національного музею «Тюрма на Лонцького», Зарваницької ініціативи.

У подарунок місцевому краєзнавчому музею буде передано міні-виставку (навчально-демонстраційний посібник) «УПА. Історія нескорених», підготовлену науковцями Центру досліджень визвольного руху.

9:00 — поминальна панахида у церкві Святого пророка Іллі;

10:30 — панахида на могилі Василя Кука, покладання вінків;

11:00 — відкриття експозиції, присвяченої В. Куку, у краєзнавчому музеї;

12:00 — урочиста академія пам’яті Василя Кука (актова зала школи № 1). Заступник директора школи Ярослав Стецишин розповість про життя Василя Кука в Красному, а історик Володимир В’ятрович прочитає публічну лекцію про Головного командира УПА.

Довідка

Василь Кук народився 11 січня 1913 року в Красному на Львівщині. Навчався на юридичному факультеті Люблінського університету. Головний командир Української повстанської армії, голова Проводу Організації українських націоналістів, голова Генерального секретаріату Української головної визвольної ради, генерал-хорунжий та кавалер Золотого хреста заслуги. Він першим з ОУН ще 1937 року пішов у підпілля і залишався останнім командиром Української повстанської армії до 1954 року. У квітні 1944 року Василь Кук як командир УПА-Південь приймає один із найбільших боїв в історії УПА: під Гурбами близько 5 тисячам повстанців протистояло 30 тисяч вояків НКВД. Незважаючи на це, повстанцям удалося прорвати оточення. Помер Василь Кук у Києві 9 вересня 2007 року. Похований у рідному селі. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *