ОСТАННІ НОВИНИ

Зареєстровано законопроект, що передбачає скасування «мовного закону»

|

У Верховній Раді України зареєстровано закон “Про державну мову України”, який, серед іншого, передбачає скасування ухваленого раніше скандального закону “Про засади державної мовної політики”, повідомляє Interfax.

Як повідомляється на парламентському порталі, законопроект вніс народний депутат фракції “Батьківщина” Микола Катеринчук. Документ було зареєстровано 21 грудня під № 1144.

Згідно з текстом документа, цей “закон спрямований на забезпечення використання української мови як державної на всій території України, забезпечення права громадян України на використання державної мови, захист і розвиток мовної культури”.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що «держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України». При цьому, однак, наголошується, що “Конституція України не уточнює вимог до особливостей практичного використання української мови як державної мови України, так само як і не вказує зобов`язань органів влади щодо порядку формування чи збереження державної мови».

“Закон має на меті визначити обов`язки органів влади, посадових осіб на території України щодо української мови як державної, а також відповідні права громадян. Закон передбачає обов`язок будь-яких посадових осіб використовувати українську мову як державну … Громадяни мають право звертатися до органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об`єднань громадян, посадових осіб українською чи іншою мовою, прийнятною для сторін”, – йдеться в пояснювальній записці.

У тексті законопроекту, зокрема, зазначається, що “обов`язковість застосування державної мови України не повинна визначатися як заперечення або применшення права на користування іншими мовами на території України”.

Водночас законопроект регламентує сфери обов`язково використання української мови на території України і паралельного використання при цьому мов національних меншин.

Документ також визначає заходи із захисту та підтримки української мови і забезпечення права громадян України на користування українською мовою в освіті, ЗМІ та під час спілкування з органами державної влади.

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила ініційований Партією регіонів законопроект “Про засади державної мовної політики” 3 липня.

8 серпня президент В.Янукович підписав цей закон, а також доручив Кабінету Міністрів створити робочу групу для розробки пропозицій щодо вдосконалення законодавства про порядок застосування мов в Україні.

Закон набув чинності 10 серпня, він передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *