ОСТАННІ НОВИНИ

Збільшують пенсії ветеранам та інвалідам війни

|

З 1 січня 2013 року набирають чинності зміни, внесені до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, якими розширено соціальні пільги учасників бойових дій та інвалідів війни. Внесені зміни поширюються на осіб, які досягли 85 і більше років, та які є: учасниками бойових дій у період Великої Вітчизняної війни та інвалідами війни 2 та 3 групи з числа учасників бойових дій у період Великої Вітчизняної війни. Про це повідомляє прес-служба Львівської облдержадміністрації.

На такі категорії ветеранів війни з початку наступного року поширюються пільги, які передбачені ст. 13 названого Закону для інвалідів війни 1 групи.

Однією з пільг, передбачених ст.13 Закону “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” для інвалідів війни 1 групи, є  підвищення до пенсії у розмірі 50 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Отже, такий розмір підвищення до пенсії з 1 січня наступного року отримають учасники бойових дій у період Великої Вітчизняної війни (мають зараз 25% цього показника), а також інваліди війни 2 та 3 групи (одержують зараз підвищення у розмірі 40% та 30% такого прожиткового стандарту відповідно), які досягли 85 років і більше.

Величина прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначається законом про Державний бюджет України на відповідний рік. Законом України “Про Державний бюджет України на 2013 рік” передбачено, зокрема, прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, з 1 січня – 894 грн., з 1 грудня – 949 грн.

Перерахунок пенсії буде проведений автоматизовано за документами пенсійної справи, враховуючи наявні дані про дату народження та відомості, які підтверджують відповідний статус особи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *