ОСТАННІ НОВИНИ

Ситуація з ЗНО доведена до абсурду – фахівець

|

Ситуація з зовнішнім незалежним оцінюванням, яка склалась на сьогодні в Україні, доведена до абсурду. Таку думку під час прес-конференції висловив директор Міжнародної благодійної організації “Центр тестових технологій і моніторингу якості освіти” Ігор Лікарчук, передає кореспондент УНН.

Він нагадав, що нещодавно було заявлено про те, що кількість завдань в тестах з історії України та фізики у 2013 році буде скорочено.

“Я пояснюю це тим, що УЦОЯО підійшов до ситуації, коли немає достатньої кількості завдань, щоб їх включати в тести. Тобто те, що було напрацьовано в базі банку тестових завдань вичерпано, а нових надходжень до банку не було. І цим пояснюється те, що у 2012 році в тестах були завдання взяті з попередніх років, з пробного тестування”, – сказав він.

І.Лікарчук також висловив думку, що ЗНО втратило свою значущість в тому контексті, що вже третій рік поспіль, починаючи з 2010 року ЗНО не є єдиним чинником, який впливає на визначення участі того чи іншого абітурієнта в конкурсі для вступу до ВНЗ.

“Зовнішнє оцінювання може не складати ціла категорія абітурієнтів і вони можуть стати студентами. Ті, хто складав ЗНО в попередні роки, цього року його також можуть не складати, а це є нерівні умови. Плюс та система, коли абітурієнт навчається на підготовчих курсах і за це йому дораховується 20 балів. А що таке 20 балів під час ЗНО? Це потрібно додатково відповісти на 20 питань. А тут заплатив гроші, понавчався на підготовчих курсах і отримав 20 балів”, – сказав фахівець.

Він також наголосив, що ЗНО таким яким воно було у 2008-2009 роках, свою роль у вступній кампанії вже не відіграє. І.Лікарчук нагадав, що свого часу нинішній міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник, будучи міністром освіти опозиційного уряду, висловлював думку, що “ЗНО – це гра в хрестики нулики і її потрібно ліквідувати”.

“Ліквідувати не вдалось, але вдалось її маргіналізувати. І я прогнозую, що у 2013 році ця маргіналізація досягне свого апогею. Тоді постане питання – кому воно потрібне”, – резюмував він.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *