ОСТАННІ НОВИНИ

«Епоху Бориса Возницького» завтра представлять у Львові

|

20 грудня 2012 р. о 14 год. відбудеться презентація виставки «Епоха Бориса Возницького» у залах Львівської національної галереї мистецтв, що на вул. Стефаника, 3. Про це повідомляє прес-служба галереї.

Виставка «Епоха Бориса Возницького» присвячена 50-літтю його праці на посаді директора Львівської національної галереї мистецтв. Вона дає можливість ознайомитись з різними напрямками діяльності Б.Возницького – музеєтворчою, роботою зі збереження мистецьких цінностей, поповненню збірки (збиральницькою), науково-дослідною, експозиційною та виставковою.

Завдяки праці Бориса Возницького Львівська галерея мистецтв сьогодні – одна з найбільших та найбагатших музеїв України, у збірці якої понад 63 тисячі творів світового та національного мистецтва від найдавніших часів до наших днів. Поповнювалась збірка творами, врятованими під час експедицій, подарованими чи закупленими галереєю. Б.Возницький часто наголошував, що, на жаль, маємо можливість експонувати лише невелику частину збірки. То ж на цій виставці працівники галереї намагались показати, в першу чергу, ті твори, які зберігаються в фондах і недоступні для широкого огляду.

Представлені ікони, твори живопису, графіки, скульптури, декоративно-ужиткового мистецтва ХІУ-поч.ХХ ст. Окрасою експозиції є ікони “Львівська Богоматір”, “Св.Миколай”, “Св.Параскева П’ятниця”, “Спас нерукотворний”, голівки ангелів М.Полейовського, “Св.Катерина” та “Св.Ієронім” І.Пфістера, “Ангел” Фр.Олендзького, “Портрет” Я.Мальчевського, твори П.Ковжуна, П.Холодного, О.Новаківського, А.Гротгера, Фуджіти ін. Не залишать байдужими скульптура невідомих народних майстрів ХУІІІ ст., серед яких “Христос скорботний”, “Ангел”.

В експозиції є ряд творів, які досліджував Б.Возницький. Це вже названа ікона “Львівська Богоматір”, твори І.Пінзеля та Фр. Олендзького.

Рукописи, стародруки, сучасні книжкові видання висвітлюють ще одну сторінку діяльності галереї.

Фото-документальна частина експозиції показує життєвий шлях Бориса Возницького, його працю, зреалізовані ініціативи, починання, важливими серед яких є створення цілого ряду музеїв, які працюють як відділи галереї – Каплиця Боїмів, музей-заповідник “Олеський замок”, музей-заповідник “Золочівський замок”, Музей-садиба М.Шашкевича, музей “Русалки Дністрової”, музей “Мистецтво давньої української книги” та ін. Ведуться ремонтно-реставраційні роботи в Підгорецькому замку та роботи по створенню музею “Жидачівщина”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *