ОСТАННІ НОВИНИ

МОЗ виділило гроші на неіснуючі препарати від аутизму

|

У держбюджеті на лікування аутистів виділено 10 млн грн. Однак ліків від цієї хвороби немає. Про це «Коментарям» повідомила засновник Фонду допомоги дітям з синдромом аутизму «Дитина з майбутнім» Інна Сергієнко.

За її словами, ліки призначають дітям-аутистам лише в окремих випадках. «При аутизмі є супутні стани, побічні явища, які лікуються за допомогою ліків. Однак ліків саме від аутизму не існує», – сказала Сергієнко.

При цьому вона зазначила, що виділення грошей із бюджету – це величезний крок уперед, адже раніше вітчизняне МОЗ взагалі не помічало цю проблему. Батьки дітей аутистів раді хоч якомусь фінансуванню, однак, за словами фахівця, правильніше ці гроші було б спрямувати на інші методи боротьби з аутизмом.

«Насправді, завдання номер один сьогодні – це підвищення професіоналізму лікарів-педіатрів щодо виявлення ознак аутизму. Адже чим раніше хворобу буде діагностовано, тим ефективнішою буде реабілітація», – сказала Сергієнко.

Також вона зазначила, що з МОЗ уже вдалося досягти певних домовленостей в цьому напрямку. Зокрема, затверджений макет інформаційного плаката, які з’являться в приймальнях педіатрів. На них буде розміщена інформація про перші ознаки аутизму.

Нагадаємо, що нещодавно МОЗ у відкритому листі заявило про необхідність відмінити встановлення діагнозу «шизофренія» аутистам, яким виповнилося 18 років.

Днями Міністерство охорони здоров’я України повідомило про те, що виділені з бюджету 10 млн грн міністерство планує витратити на купівлю препаратів, необхідних для лікування дітей з аутизмом. «Ми поки не знаємо, на які саме препарати підуть гроші. Це визначить номенклатурна комісія, засідання якої відбудеться наприкінці цього місяця», – сказав радник МОЗ Дмитро Подтуркін.

Довідка «Коментарів». Аутизм – розлад, що виникає як наслідок порушення розвитку головного мозку і характеризується вираженим та всебічним дефіцитом соціальної взаємодії і спілкування. Аутизм проявляється, перш за все, як затримка мовного або розумового розвитку дитини, як небажання дитини контактувати з оточуючими. Поширеність розладів аутистичного спектра становить 6 на 1000 осіб, причому у хлопчиків подібні стани спостерігаються приблизно у 4 рази частіше, ніж у дівчаток.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *