ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні відбулось відкриття виставки у Природничому музеї

|

Понад 20 років Державний природознавчий музеї НАН України на вул. Театральній, 18 був закритий для відвідувачів через капітальний ремонт. Сьогодні ж, напередодні Дня святого Миколая, у подарунок львів’янам і гостям міста в музеї відкрилась виставка «Мандрівка в минуле». Усі охочі змогли побачити на експозиції волохатого носорога, мамонта, зайців та інших тваринок, інформує прес-служба Львівської міськради.

Цією виставкою музей розповідає дивовижну історію невеликого клаптика землі в околицях села Старуня, що в Передкарпатті, який впродовж багатьох тисячоліть був свідком дивних явищ і драматичних подій. Оскільки у назві виставки задекларована мандрівка в минуле, то відвідувачі можуть помандрувати від сьогодення і наймолодшого «дива» до прадавніх людей і тварин, що жили на цих землях.

Сьогодні біля Старуні є справжній грязьовий вулкан, єдиний у Карпатському регіоні. Поруч із надр землі виривається вічний вогонь, на місці старої шахти. Біля села є стара соляна криниця, що давніше годувала сіллю всю округу. Кажуть, що десь тут опришки Олекси Довбуша закопали скарб з Богородчанського замку.

Впродовж другої половини ХІХ та початку ХХ століть Старуня, разом з Бориславом, Трускавцем та Дзвинячем, пережила нафтодобувну лихоманку. Околиці села були вкриті численними копальнями, з яких видобували спочатку нафту, а пізніше озокерит. Випадкові знахідки законсервованих в озокериті туш, спочатку мамонта, а пізніше волохатого носорога, в одній з копалень восени 1907 року стали сенсаційними в науковому світі і прославили Старуню на весь світ. Супутні крупним старунським знахідкам рештки рослин та комах стали важливим джерелом для наукової реконструкції середовища та клімату плейстоценської тундри. Ці знахідки по праву вважаються найціннішими експонатами Державного природознавчого музею НАН України у Львові.

Проте, Старуня відома не лише завдяки викопним тваринам. Довкола села археологи знайшли 17 давніх людських поселень VII-V тисячоліть до н.е. Поряд з мамонтами, носорогами, гігантськими оленями, знайденими в Старуні, жили і давні люди, які на них полювали, отримуючи в такий спосіб їжу і сировину для будівництва житла і виготовлення знарядь праці.

Детальніше познайомитися з історією Старуні та знахідок викопних тварин відвідувачі можуть завітавши на виставку.

«Дуже символічно, що виставка відкривається наприкінці 2012 року, який став переламним для колективу музею. Музей став переможцем конкурсу «Динамічний музей», оголошеного фондом Ріната Ахметова «Розвиток України», вигравши приз у 10 мільйонів гривень. Роботи з реалізації завдань проекту розпочнуться в 2013 році й триватимуть упродовж трьох років (2013-2015) За цей час ми плануємо зробити наш музей кращим природничим музеєм України й одним з найкращих у Європі. На цьому шляху нас чекає важка і тривала праця, але ми беремося за неї з радістю і повною відповідальністю перед майбутніми відвідувачами природознавчого музею у Львові», – зазначає головний зберігач фондів Музею Наталія Дзюбенко.

Дні та години роботи виставки: вівторок-неділя, 11.00-18.00 год. Ціна квитка: повний – 10 грн., пільговий – 5 грн.

Фото: прес-служба Львівської міської ради 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *