ОСТАННІ НОВИНИ

Фінансові піраміди відібрали в українців до 400 мільйонів доларів

|

«Коментарі» відстежили найбільш поширені схеми фінансового шахрайства, в тенета яких щодня потрапляють українці.

Криза спровокувала розквіт фінансового шахрайства, яке тепер працює в системі координат не чорних, а сірих, майже легальних схем. Так, одним з останніх ноу-хау шахраїв стала організація структур, що нібито видають безкоштовні споживчі кредити. Щоб втертися в довіру до обивателів, багато з них маскуються під банки, що активно працюють на ринку споживчого кредитування.

Наприклад, компанія «Український прогресивний альянс», що пропонує «безпроцентні» позики на придбання побутової техніки, автомобілів та нерухомості в 19 областях країни, використовувала у своїй рекламі логотип «Б.А.Н.К. ERSTE».

Точно така ж проблема виникла і у Платинум Банку. Його ім’ям скористалося ТОВ «Архбудекспертиза», яке роздає споживачам нібито безкоштовні кредити, використовуючи назву «Б.А.Н.К. Платинум».

Суть схем таких «кредиторів» зводиться до збору різних адміністративних платежів – за страховку (як правило, 1,5-2 тис. грн.), послуги з адміністрування, тощо. Ці платежі позичальник має здійснити до отримання кредиту. При цьому компанії залишають за собою право розірвати кредитний договір при найменшому порушенні умов клієнтом. У деяких випадках шахраї нахабніють до такого ступеня, що змушують громадян починати погашати кредит ще до отримання самої позики (перерахування на рахунок нібито має відбутися з дня на день, але затримується з «поважної» причини). Якщо клієнт відмовляється, компанії розривають договір і не повертають вже заплачених клієнтом грошей.

Роботи зі зведення пірамід активно ведуться і на фондовому ринку. Нещодавно НКЦБФР розпочала комплексну перевірку брокерської компанії «ММСІС Інвестментс», запідозривши її в маніпуляціях з цінними паперами. Очолювана Костянтином Кондаковим фірма намагалася побудувати фінансову піраміду на фундаменті багаторазово переоцінених сміттєвих акцій. Реклама «легких заробітків» від Кондакова красувалася на сітілайтах по всій столиці, на банерах, миготіла на сайтах популярних ЗМІ. Клієнти попадалися на вудку завдяки обіцянкам прибутковості інвестицій у розмірі 100% річних.

Десятки мільйонів гривень у цьому році перетекли до кишень власників компаній, які обіцяють громадянам заробітки на міжнародному ринку ForEx. Форекс-брокери підсаджують громадян на валютний арбітраж, пропонуючи безкоштовні уроки і обіцяючи навчити прогнозувати і заробляти на змінах котирувань валют. Але більшість таких небанківських компаній працюють фактично поза законом. Багато хто з них взагалі зареєстровані в офшорах, а в Україні мають лише представництва, що не здійснюють комерційної діяльності. Зв’язуючись з такими компаніями, клієнти зазвичай перераховують гроші на офшорні рахунки. Туди ж імовірно повинен перераховуватися й їхній виграш. У цьому і полягає головний підступ. Відрізнити сумлінного брокера від шахрайської структури практично неможливо. А важелів впливу на закордонних аферистів не існує.

Але найбільше грошей українці залишили в легендарних пірамідах Сергія Мавроді. За деякими оцінками, тільки в цьому році їх учасники втратили не одну сотню мільйонів гривень. МММ-2011, яка працювала під гаслом «Мы можем многое», була створена взимку минулого року і проіснувала до червня 2012 року. Після того як МММ-2011 припинила виплати «клієнтам», винахідливий махінатор тут же сфабрикував новий проект – МММ-2012. Кошти, які обивателі зараз вкладають в нову структуру, частково йдуть на погашення старих боргів.

Схема, обкатана шахраями на початку дев’яностих, тепер дещо видозмінилася. Обивателям пропонують купити віртуальні «МАВРО», курс яких має зростати від 20 до 75% на місяць. За бажання учасник може продати свої «гроші» за поточним курсом і отримати «готівку» з урахуванням прибутку. Оскільки не існує ні офіційно зареєстрованої організації, ні єдиного центру, ні єдиного рахунку в банку (всі грошові пересування відбуваються безпосередньо між рахунками учасників), притягнути організаторів та учасників до юридичної відповідальності складно. Тому, теоретично нова піраміда може завалитися в будь-яку секунду. Варто лише зменшитися притоку нових коштів.

Всього ж, за приблизними оцінками експертів, тільки в поточному році українці виклали різного роду шахраям суму, еквівалентну 350 – 400 млн. дол..

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *