ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові офіційно налічили більше 2 тис осіб з вадами зору та з вадами слуху

|

Минулого тижня, 3 грудня, суспільство відзначало Міжнародний день людей з особливими потребами. Особливі потреби в кожного неповносправного є різними, проте всі вони потребують підтримки й розуміння суспільства. Так, у Львові станом на початок грудня на обліку в управлінні соціального захисту перебуває майже 1,3 тис. з числа незрячих чи слабозрячих, а також біля 800 нечуючих чи слабочуючих людей. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

У своїй роботі управління соціального захисту забезпечує надання соціальних гарантій згаданим категоріям громадян з різних рівнів бюджету, й у різний спосіб, як то надання допомог, відшкодування  пільг, видача технічних засобів реабілітації, підтримка соціальних заходів неурядових організацій.

Виплата соціальних допомог

За рахунок коштів державного бюджету для зазначеної категорії мешканців м. Львова передбачено:

При наявності необхідного страхового стажу особам з особливими потребами призначається пенсія в органах пенсійного фонду.

При відсутності необхідного страхового стажу у органах соціального захисту призначаються соціальні допомоги відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» та «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію та інвалідам».

Інваліди з дитинства та діти-інваліди мають право одночасно з державною соціальною допомогою інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам отримувати пенсію у зв′язку з втратою годувальника, яка призначається органами пенсійного фонду.

Мешканці Львова, яким встановлено групу інвалідності, можуть звернутись в органи соціального захисту для розгляду питання призначення одноразової матеріальної допомоги. Допомога надається у разі тривалої хвороби, смерті близьких родичів (одного з подружжя, батьків, дітей), стихійного лиха та інших особливих обставин інвалідам, дітям-інвалідам, які отримують пенсію та/або державну соціальну допомогу відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам” і “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам”, якщо розмір таких виплат у місяці, що передує місяцю звернення, не перевищує двох прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність. Розмір зазначеної допомоги складає 50 відсотків прожиткового мінімуму встановленого для непрацездатних осіб і складає на сьогодні 442 грн.

За рахунок коштів міського бюджету м.Львова:

Особи, які отримують соціальну допомогу  відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію та інвалідам» та яким встановлено І групу інвалідності, отримують щомісячну доплату у розмірі 50 грн.

Мешканці Львова, які потрапили у складні життєві обставини (в т. ч. особи з вадами зору та слуху) мають право звернутись в органи соціального захисту із заявою про надання одноразової матеріальної допомоги, яку призначають:

відповідно до Положення про надання одноразової матеріальної допомоги для мешканців м. Львова, затвердженого рішенням виконавчого комітету Львівської міської ради від 30.03.2007 № 162;

відповідно до Положення про надання одноразової матеріальної допомоги на виконання депутатських повноважень для мешканців м. Львова, затвердженого ухвалою сесії Львівської міської ради від 15.03.2007 № 676 із змінами.

Пільги особам з особливими потребами (з вадами зору та слуху):

За рахунок коштів державного бюджету відповідно до Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»:

– У разі складення  вступних іспитів (вступних випробувань)  з позитивним результатом до  вищих навчальних закладів I – IV рівнів  акредитації зараховуються поза  конкурсом діти-інваліди та інваліди  першої і другої груп, яким  не протипоказане навчання за  обраною спеціальністю, до професійно-технічних навчальних закладів – діти-інваліди та інваліди, яким не протипоказане навчання за обраною професією (спеціальністю) та спеціалізацією. За інших рівних умов переважне право на зарахування до вищих навчальних закладів I – IV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладів мають інваліди та діти з малозабезпечених сімей, у яких:

обидва батьки є інвалідами;

один з батьків – інвалід, а інший помер;

одинока матір з числа інвалідів;

батько – інвалід, який виховує дитину без матері.

– Під час навчання зазначеним категоріям громадян стипендія та пенсія (державна соціальна допомога інвалідам з дитинства і дітям-інвалідам) виплачуються в повному розмірі.

– Інваліди першої та другої груп мають право на позачергове і пільгове встановлення квартирних телефонів за рахунок видатків, що здійснюються з місцевих бюджетів і враховуються під час визначення обсягу міжбюджетних трансфертів.

– Інвалідам першої, другої  груп і сім`ям, у складі яких є два або більше інвалідів, оплата послуг електрозв`язку за місцеві телефонні розмови з квартирних телефонів за почасовим (похвилинним, посекундним) обліком їх тривалості встановлюється тільки за їх згодою.

– Забезпечення медикаментами, технічними й іншими засобами, включаючи друковані видання із спеціальним шрифтом, звукопідсилюючу апаратуру та аналізатори, а також шляхом надання послуг по медичній, соціальній, трудовій і професійній реабілітації, побутовому та торговельному обслуговуванню.

– Інвалідам і дітям-інвалідам надаються безоплатно або на пільгових умовах послуги з соціально-побутового і медичного обслуговування, технічні та інші засоби реабілітації (засоби для пересування, протезні вироби, сурдотехнічні засоби, мобільні телефони для письмового спілкування тощо), вироби медичного призначення (індивідуальні пристрої, протези очей, зубів, щелеп, окуляри, слухові та голосоутворювальні апарати, ендопротези, сечо- та калоприймачі тощо) на підставі індивідуальної програми реабілітації.

– Інваліди, які отримують пенсію, що не перевищує мінімального розміру пенсії, або  державну соціальну допомогу, призначену замість пенсії, діти-інваліди мають право на безплатне придбання лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування.

– Інваліди першої і другої груп мають право при амбулаторному лікуванні на придбання лікарських засобів за рецептами лікарів з оплатою 50 відсотків їх вартості.

– Інваліди за наявності медичних показань мають право на безплатне забезпечення санаторно-курортними путівками.

– Інваліди, діти-інваліди та особи, які супроводжують інвалідів першої групи або дітей-інвалідів (не більше однієї особи, яка супроводжує інваліда або дитину-інваліда), мають право на безплатний проїзд у пасажирському міському транспорті (крім метрополітену і таксі), а також всіма видами приміського транспорту.

– Інваліди, діти-інваліди та особи, які супроводжують інвалідів першої групи або дітей-інвалідів (не більше однієї особи, яка супроводжує інваліда або дитину-інваліда), мають право на 50-відсоткову знижку вартості проїзду на внутрішніх лініях (маршрутах) повітряного, залізничного, річкового та автомобільного транспорту в період з 1 жовтня по 15 травня.

За рахунок коштів міського бюджету м. Львова особам з особливими потребами з вадами зору надаються пільги на оплату житлово-комунальних послуг (50% для інвалідів по зору І гр.; 40% для інвалідів по зору ІІ гр.). За 11 місяців 2012 року відшкодовано 931 отримувачу на суму 814,5 тис. грн. Муніципальної субсидії (за умови призначення державної субсидії з урахуванням пільг). У 2012 році середня кількість отримувачів сягнула 913 сімей, у 34 сім’ях з їх числа  проживають громадяни І або ІІ груп інвалідності по зору.

За рахунок коштів міського бюджету м. Львова особам з особливими потребами з вадами слуху надаються муніципальні субсидії (за умови призначення державної субсидії з урахуванням пільг), у поточному році середня кількість отримувачів сягнула 913 сімей, з поміж яких у 246 сім′ях проживають двоє і більше інвалідів, в тому числі з вадами слуху.

Реабілітація осіб з особливими потребами:

Реабілітаційні послуги надаються інваліду з дитинства та дитині-інваліду відповідно до індивідуальної програми реабілітації:

Скерування на проходження реабілітації у Львівському міському центрі реабілітації «Джерело» надає управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради. На сьогодні ранню соціальну реабілітацію у зазначеному закладі проходить 96 дітей з особливими потребами та 42 особи з числа молоді з особливими потребами.

Непрацюючі інваліди працездатного віку, яким індивідуальною програмою реабілітації рекомендовано проходження професійної  реабілітації, можуть звернутись у  відділи соціального захисту для подання клопотання з метою скерування інваліда у Міжрегіональний центр соціально-трудової, професійної та медичної реабілітації інвалідів для одержання рекомендованої професії. На сьогодні головним управлінням соціального захисту населення облдержадміністрації надано у 2012 році 184 скерування мешканцям м. Львова на проходження професійної реабілітації (навчанню нової професії).

Проведення заходів для осіб з вадами зору та слуху у 2012 році:

Виплати незрячим до свят та пам’ятних дат згідно з розпорядженнями міського голови, у поточному році до Міжнародного дня незрячих майже 1,3 тис. інвалідів по зору І, ІІ групи отримали від міста допомогу на загальну суму 190 тис. грн.;

Підтримка заходів  неурядових організацій незрячих, підтримано два заходи Українського товариства сліпих на суму понад 15 тис. грн., зокрема:

– святкування 79-ї річниці від Дня створення Територіальної первинної організації УТОСу (Проведення святкового концерту та виставки творчих робіт незрячих). Профінансовано захід на суму 9,6 тис.грн.

– святкування Міжнародного дня Білої тростини (проведення виїзного святкового концерту) Профінансовано захід на суму 6 тис. грн.

Згідно розпорядження  міського голови від 11.10.2012 №484 до Міжнародного дня осіб з вадами слуху 794 інвалідів  з вадами слуху отримали одноразову матеріальну допомогу з бюджету м. Львова на загальну суму 119,1 тис. грн.

Захід громадської організації «Дзвін» щодо оздоровлення групи дітей з вадами слуху  на березі моря був профінансований  за рахунок коштів бюджету міста на загальну суму 95 тис. грн.

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *