ОСТАННІ НОВИНИ

Помер полковник УПА Василь Левкович

|

13 грудня вранці не стало Василя Левковича – останнього полковника УПА, кавалера Золотого Хреста Бойової Заслуги УПА, інформує прес-служба Львівської обласної ради. Голова Львівської обласної ради Петро Колодій від імені депутатського корпусу та від себе особисто висловлює щире співчуття рідним і близьким Василя Левковича з приводу великої втрати.

«Сьогодні надійшла сумна звістка про те, що на 93-му році життя відійшов у вічність світлої пам’яті Василь Левкович, полковник УПА на псевдо «Вороний». Він був яскравим представником покоління Нескорених, яке зі зброєю в руках виборювало незалежність України. Усі, хто знав Василя Левковича, мав нагоду спілкуватися з ним, згадуватимуть його шляхетність, мудрість, стійкість. Його заслуги перед державою важко оцінити, його подвиг – заслуговує поваги та безмежної вдячності сучасників», – йдеться у співчутті.

У Львівській обласній раді за розпорядженням голови облради Петра Колодія створено оргкомітет з підготовки похорону полковника УПА Василя Левковича.

Василь Левкович народився 6 лютого 1920 року року в селі Старий Люблінець Любачівського повіту. Із 1939 року – в ОУН. Після початку війни увійшов до складу похідної групи ОУН. Після початку переслідувань учасників ОУН нацистами, Левкович перейшов на нелегальне становище, був порученцем керівника Дубнівського окружного проводу ОУН «Драпача», а з кінця літа 1942-го – заступником організаційного референта цього проводу.

З березня 1943 року і до дня арешту Левкович перебував в УПА, пройшовши шлях від чотового до керівника Воєнної округи «Буг». 17 грудня 1946 року заарештований. У 1947 році Військовий трибунал військ МВС Київської області засудив Левковича до 25 років виправно-трудових таборів. Він повністю відсидів строк покарання і був звільнений 1971 року.

5 березня 2008 року відбулася урочиста сесія Львівської обласної ради, під час якої полковнику Василю Левковичу вручили Золотий Хрест Бойової Заслуги УПА, який він мав отримати ще у званні майора у 1946 році.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *