Львів’ян закликають не забувати про власну безпеку у період похолодання

|

За інформацією Львівського обласного центру з гідрометеорології, найближчими днями у Львові утримається холодна морозяна погода, а на дорогах буде ожеледиця, інформує прес-служба Львівської міської ради.

Управління з питань надзвичайних ситуацій мерії просить мешканців тепло одягатись та бути обережними на можливих слизьких тротуарах. А осіб, які планують в ранковий час поїздки на власних автомобілях, просять бути обережними та пильними на дорозі.

Водночас, у зв’язку із похолоданням на вихідні дні, Львівська міська рада просить усіх, плануючи активний відпочинок не забувати про власну безпеку.

«Взимку чимало людей полюбляють поїхати на зимову рибалку. Утім, такий відпочинок окрім, задоволення може нести і небезпеку. Тому наполегливо рекомендую, не забувати правил безпечного поводження на льоду. Пам’ятайте, лід може бути неміцним через погодні умови, які ми мали останніми днями, також тонким і небезпечним він може бути біля стоку води, там, де б’ють джерела, де швидка течія або струмок впадає в річку. Ні в якому разі не перевіряйте міцність льоду ударом ноги, бо у разі чого пролам може бути достатнім, щоб людина опинилася у крижаній воді! А якщо ви на лижах і вам треба прокладати лижню, кріплення лиж відстебніть, палиці тримайте в руках, а петлі лижних палиць не накладайте на кисті рук. Наплічник повісьте лише на одне плече. Якщо Ви йдете групою, відстань між лижниками та пішоходами не скорочуйте менше, ніж на 5 метрів.

Пам’ятайте, на зимовий відпочинок слід йти з кимось – щоб в разі небезпеки було кому вас підстрахувати і навіть врятувати! Приїхавши на місце відпочинку, обов’язково зателефонуйте своїм рідним і скажіть чітко про місце свого перебування, оскільки це може бути вирішальним чинником, який допоможе, в разі небезпеки, врятувати вам життя.

Не можна довго сидіти на одному місці чи вживати алкоголь, оскільки можна втратити пильність і може статися непоправне – обмороження, переохолодження, чи, не дай Боже, замерзання!», – наголосив начальник відділу захисту населення і територій управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЛМР Євген Басан.

Правила безпеки на льоду

Пам’ятайте, що зимова підлідна ловля риби потребує особливо суворого дотримання правил безпеки!

не пробивайте багато ополонок;

не збирайтеся великими групами на одному місці;

не пробивайте ополонки на переправах;

не ловіть рибу поблизу місць з швидкою течією, далеко від берега;

завжди тримайте під рукою міцну мотузку довжиною 15-20 м;

тримайте біля ополонки дошку або велику гілку.

Запам’ятайте:

вирушати на водойми поодинці – НЕБЕЗПЕЧНО;

не можна виходити на лід в період льодоходу та льодоставу, в місцях скидання промислових вод, в районі джерел, швидкої течії, заростей очерету, під час та після тривалих відлиг;

ополонки для ловлі риби послаблюють льодове поле, тому відстань між ними повинна бути не менше 5-6 м;

не залишайте на льоду дітей без догляду;

не збирайтесь на льоду великими групами.

Якщо ви провалилися під лід:

– широко розкиньте руки по краях льодового пролому та утримуйтеся від повного занурення у воду;

– намагайтеся, не обламуючи краю пролому, без різких рухів вибиратися на лід, наповзаючи грудьми і почергово витягуючи ноги;

– вибравшись із льодового полону, відкотіться в протилежний бік, а потім повзіть у той бік, звідки Ви прийшли.

Просуваючись до берега, будьте обережні, не зупиняйтеся, поки не опинитесь в безпечному місці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *