ОСТАННІ НОВИНИ

Cьогодні презентуватимуть альбом «Таїна Пінзеля»

|

Сьогодні у Львівській національній галереї мистецтв  відбудеться презентація альбому «Таїна Пінзеля», виданого у Тернополі до відкриття у Луврі виставки «Скульптор бароко в Україні в середині ХVІІІ сторіччя: Йоганн Георгій Пінзель». Про це йдеться у повідомленні відділу промоції галереї.

Укладачем «Таїни Пінзеля», автором тексту є мистецтвознавець, завідувач відділу Тернопільського обласного краєзнавчого музею Віра Стецько, яка досліджує творчість майстра впродовж 30 років. На обкладинці вміщено зображення скульптури святого Вікентія із фондів музею. Пінзель виготовив її для Успенського собору у Бучачі.

Світлини та дизайн альбому зробив фотохудожник з Києва Костянтин Сачек. Видрукували книгу в столичному видавництві «Майстер книг». А всі фінансові витрати взяв на себе тернопільський підприємець Тарас Демкура.

Альбом авторка присвятила пам’яті першовідкривача творчості Пінзеля – Борису Возницькому, з яким разом їздили в експедиції, рятуючи роботи скульптора. Борис Григорович мріяв про те, щоб показати ці шедеври у Луврі.

Альбом вийшов двома мовами – українською та англійською, також підписи під репродукціями подано французькою. У першій частині подані дослідження, ілюстровані світлинами початку ХХ століття, які зберігають частину знищеної війною і тоталітаризмом спадщини митця. Чимало з них присвячені Бучачу, де скульптор створив свої найкращі твори. Далі вміщено ілюстрації 55 робіт Пінзеля, які збереглися в України у музеях і за їх межами. Є карта із зазначеннях приміщень, у яких нині перебувають шедеври та місць, де працював майстер.

«Мені були прикро, що у Парижі іноземцям пропонуватимуть каталоги, які видали в інших країнах – Польщі, Японії, – зауважила Віра Стецько. – А тепер і ми маємо свій збірник робіт Пінзеля. Я мрію, щоб ім’я Пінзеля було записане в царині світового мистецтва, бо йому немає аналогів. Дуже хочеться, щоб геніального майстра відкрили для себе не лише у Європі та світі, а й у краї, де він жив і творив». 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *