ОСТАННІ НОВИНИ

ICOMOS теж звинувачує рестораторів з «!Фесту» у нищенні архітектурної пам’ятки

|

Львівський осередок Українського національного комітету Міжнародної ради з питань пам`яток та визначних місць (ICOMOS) звернувся до голови Львівської ОДА Михайла Костюка з проханням втрутитися у ситуацію зі збереженням культурної спадщини Львова та області.

В історичній частині Львова, що знаходиться під охороною ЮНЕСКО, продовжується руйнування пам’яток, самовільні забудови та реконструкції – б`ють на сполох представники ICOMOS.

«Яскравим прикладом таких дій є так званий капітальний ремонт вулиці Лесі Українки у Львові із бетонуванням археологічних решток міських фортифікацій 14-15 століття, втрати історичного вигляду вулиці та загрози руйнування історичної забудови», – йдеться у зверненні.

Як відомо, ремонт вулиці Лесі Українки став предметом особливої гордості львівського мера Андрія Садового, однак викликав шквал критики з боку львівських істориків та археологів.

Іншим прикладом кричущої безвідповідальності у ставленні до пам’ятки 14-18 століть є ремонт та пристосування будинку №10 на площі Ринок, здійсненими ресторанною мережею «!Фест», вважають члени ICOMOS.

Влаштування в цьому будинку закладу громадського харчування на місці академічної книгарні привело до руйнування унікальних елементів пам’ятки – планувальної структури пивниць та першого поверху, втрати архітектурних та малярських елементів.

«Останньою краплею у руйнуванні будівлв стала забудова внутрішнього подвір’я металевими конструкціями, що призвело до руйнування унікальних ренесансних елементів (порталів та обрамувань з львівських кам’яниць, а також до знищення характеру та образу львівського палацового подвір’я», – йдеться у зверненні.

ICOMOSівці стверджують, що у Львові подібна діяльність стала звичним явищем, а тому не лише підтримують дії управління охорони культурної спадщини ЛОДА, спрямовані на захист та збереження пам’яток, а й просять губернатора Львівщини взяти під особистий контроль питання врегулювання заходів з ремонту, реставрації, реконструкції пам’яток та будівництва в історичному середовищі Львова.

Як повідомляв «Львівський портал», останніми днями у Львові розгорівся конфлікт навколо спорудження ресторанною мережою «!Фест» так званого «літнього майданчика» у подвір’ї палацу Любомирських на площі Ринок, 10. Проти знищення пам’ятки виступили депутати Львівської міськради, громадські організації та управління охорони історичної спадщини Львівської ОДА. Керівник управління Валерій Потюк заявив, що «!Фест» паплюжить історичну та культурну спадщину та що майже в усіх закладах «Фесту» було проведено реконструкцію будівель без дозвільної документації.

У свою чергу ресторатори звинуватили В.Потюка у перешкоджанні діяльності підприємства, назвавши його дії рейдерством.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *