ОСТАННІ НОВИНИ

Золотовалютні запаси України впали до критичного рівня – ЗМІ

|

Золотовалютні резерви України на сьогодні не покривають обсяг тримісячного імпорту, як це прийнято в міжнародних розрахунках, що свідчить про те, що вони опустились до критичного рівня.

В цілому, скорочення резервів – тривалий тренд. За 11 місяців цього року кошти НБУ зменшувалися вісім місяців. Сумарно за цей час запаси регулятора скоротились на $ 6,4 млрд, пише “Комерсант-Україна”.

Найбільше по резервах б`є те, що населення масово скуповує валюту. Через Це НБУ виходить на міжбанк з інтервенціями аби гривня залишалась стабільною. Крім того, Україна повернула МВФ борг у листопаді на суму $ 935 млн.

До кінця року НБУ швидше за все доведеться витрачати резерви, незважаючи на те що виплат держави за зовнішніми боргами не буде, кажуть експерти.

“Попит населення найближчим часом залишиться на поточному рівні, а враховуючи страшні історії про податки на валютообмінні операції, якими усіх зараз лякають, він може навіть знизитися. Однак у грудні, як правило, активізуються розрахунки дрібних імпортерів, що може підвищити попит на готівкову валюту”, – відзначає начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банку Україна Олександр Печерицин.

Нагадаємо, у листопаді ЗВР впали на 5,4% або 1,46 млрд дол. У жовтні вони скоротились на рекордні 8,4%, або на 2,44 млрд дол.

TCH

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *