ОСТАННІ НОВИНИ

Невиплати зарплатні і звільнення можуть стати поштовхом до протестів - експерт

|

До масових протестних акцій в Україні швидше може призвести закриття окремих підприємств або ж масові звільнення людей, аніж урізання в бюджеті окремих виплат. Таку думку у коментарі Тиждень.ua

висловив голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

«Саме по собі бюджетне урізання не завжди призводить до протестних акцій. От що може дійсно спровокувати, то це, скоріше, закриття окремих підприємств, масові звільнення людей, невиплата зарплат. Оце може дати протестним акціям більш вагомий поштовх», – зазначив Фесенко.

«А просто скорочення бюджетних витрат – ні. Воно саме по собі не призводить до протидії. І тому ризики, звичайно, збільшуються, але автоматичного провокування протестних акцій це не означає», – додав експерт.

«Я б не наважився однозначно прогнозувати», – наголосив Фесенко.

«Те, що це бюджет економії – це об’єктивно і неминуче, я навіть не виключаю нових якихось дій, пов’язаних з секвестром деяких бюджетних статей вже новою Радою. І таке можливо», – сказав він.

Експерт порівняв нинішню ситуацію із 2009 роком.

«Я пам’ятаю, коли починалася економічна криза – наприкінці 2008 року – скільки було очікувань масових протестних акцій! Тоді взагалі очікували майже «голодних» бунтів. Але навіть коли відбулося 15% падіння ВВП в країні, коли були дійсно серйозні ситуації із закриттям певних підприємств, було велике падіння виробництва – не відбулося великих масових протестних акцій. Були поодинокі. Але ситуація була все ж таки достатньо контрольована. Складна, але не вибухова», – зазначив Фесенко.

Крім того, експерт відзначив ще один чинник: «У нас все ж таки немає такого потужного профспілкового руху, як в Європі».

«От в Європі в листопаді відбулася масова акція проти політики економії: у 23 країнах ЄС одночасно пройшли масові акції, ініціаторами і організаторами яких були профспілки. У нас же профспілковий рух більш поміркований – вони іноді проводять протестні акції, але все ж таки на прямий конфлікт з урядом не йдуть», – сказав Фесенко.

Нагадаємо, 6 грудня, Верховна Рада ухвалила в цілому держбюджет на 2013 рік.

В опозиції наголошують, що «ніхто версії бюджету не бачив», і не виключають, що при підготовці до підпису ухвалений парламентом бюджет на 2013 рік суттєво перепишуть.

Раніше один з лідерів опозиції заявив, що уряд фактично зупинив соціальні закони в Україні, а бюджет-2013 назвав«бюджетом бідності».

5 грудня виконуючий обов`язки прем`єр-міністра Микола Азаров заявив, що через світову фінансову кризу бюджет 2013 року буде максимально економним.

При цьому в уряді підтвердили, що зростання соцвиплат інвалідам і ветеранам наступного року заморозять.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *