ОСТАННІ НОВИНИ

Костюк розкаже про проблеми вугільної галузі у Кабміні

|

Голова Львівської обласної державної  адміністрації Михайло Костюк ініціюватиме власну доповідь під час засідання  Кабінету Міністрів України щодо проблем вугільної галузі Львівщини. Як інформує прес-служба ОДА, про це він розповів під час наради з керівництвом ДП «Львіввугілля», директорами шахт та головами профспілкових організацій вугільників, яка відбулася учора, 6 грудня, у Львівській ОДА.

Михайло Костюк вислухав проблеми вугільників та окреслив основні тенденції і плани виходу вугільної галузі з кризи.

Зокрема, у цьому році шахти ДП «Львіввугілля» працювали лише на чверть своїх виробничих потужностей (для  прикладу, торік на «Львіввугіллі» видобули  2 млн 69 тис. тон вугілля, цьогоріч – лише 1 млн 661 тис. тон), відтак сплатили лише третину від нарахованих податків. Таким чином сьогодні «Львіввугілля» має 348 млн грн боргу перед державним бюджетом та близько 100 млн грн – перед місцевими бюджетами.

Водночас, у 2012 році «Львіввугілля» отримало від держави майже 756 млн грн  державних дотацій, а сплатило своїм  працівникам 629 млн грн зарплати, 12 млн грн – у бюджет та ще 226 млн грн – як соціальний внесок.

Оскільки «Львіввугілля» працює лише на чверть своїх виробничих потужностей і сплачує при цьому лише третину від нарахованих податків – Михайло Костюк пропонує виписати формулу, де будуть враховані податкові зобов’язання компанії і податкової інспекції на 2013 рік та представити її керівництву держави.

Іншою проблемою є те, що сьогодні «Львіввугілля» в місяць видобуває  лише половину того вугілля, яке дозволяють видобувати реальні технічні можливості підприємства. Із цієї половини підприємство реалізовує тільки 50% (тобто, чверть від потенційних можливостей видобутку!). Для прикладу, у 2012 році компанія реалізувала 39 тисяч тон вугілля своїм основним клієнтам (Добротвірська та Бурштинська ТЕС), ще 12 тис. тон – на ринку та 10 тис. тон – населенню. Однак, згадані основні клієнти «Львіввугілля» закуповують у державного підприємства тільки чверть потрібного їм вугілля, а решту 75% – купують у східних регіонах України, що створює насамперед енергетичний дисбаланс краю.

Голова Львівської ОДА також  зазначив, що потенціал області у  використанні вугілля, що  на рік становить 120 тисяч тон, і Львівщина проситиме державної підтримки в питанні заміни газогенеруючих джерел енергії на обладнання, що працює на водо-вугільній суміші (адже в області вже розроблена відповідна програма).

«Переконаний, що уряд і держава повинні врахувати ті ризики, які сьогодні є у нашому краї. На Львівщині мусить бути відтворено енергетичний баланс. Оскільки оборот ДП «Львіввугілля» в рік становить 1,2 млрд грн, і тільки 10% від цього обороту підприємство використовує на свої виробничі потреби – це шлях до занепаду такого підприємства. Тут слід вжити негайних заходів та реанімувати вугільну галузь Львівщини», – наголосив Михайло Костюк.

Окрім цього, керівник області зазначив, акцентуватиме увагу керівництва держави і на питанні виведення зі складу ДП «Львіввугілля» шахти «Візейська» (шахта вже близько трьох років не добуває вугілля, але тут досі офіційно працює 123 людини, відтак шахта спричинює додаткові видатки для «Львіввугілля» у сумі близько 2 млн грн на місць) шляхом її реструктуризації. Водночас борги, які має шахта перед «Львіввугіллям» буде пропоновано шляхом взаємозаліку списати в рахунок тих боргів, які державне підприємство має перед «Вугіллям України».

Михайло Костюк також озвучив свій намір ініціювати у Червонограді на Львівщині виїзну нараду Кабміну  щодо проблем та розвитку вугільної  галузі.

Фото: PHL 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *