ОСТАННІ НОВИНИ

Примусового обміну на біометричні паспорти не буде?

|

Першим кроком до впровадження біометричних паспортів буде розробка та ухвалення ряду підзаконних актів, якими буде визначено технічні описи документів та порядок їх оформлення і видачі, інформує прес-служба Державної міграційної служби. Після ухвалення зазначених нормативно-правових актів Державна міграційна служба України отримає підстави для проведення тендерних процедур, за результатами яких буде визначено підприємство, яке виготовлятиме бланки документів.
Окрім нормативно-правового урегулювання процедур оформлення та видачі документів нового зразка (біометричні документи), вживатимуться необхідні заходи щодо створення інфраструктури та забезпечення всіх територіальних підрозділів ДМС України (яких в України є 679) обладнанням, необхідним для оформлення та видачі біометричних документів.
Лише після врегулювання зазначених питань Державна міграційна служба України розпочне оформлення та видачу біометричних документів відповідно до зазначеного Закону України, про що буде додатково та завчасно повідомлено засоби масової інформації, а також на офіційному веб-сайті ДМС України.
Разом з цим, залишаються чинними положення про паспорт громадянина України та паспорт громадянина України для виїзду за кордон, затверджені Постановою Верховної Ради України від 26 червня 1992 року N 2503-XII, таким чином, Державна міграційна служба України буде видавати громадянам документи “старого” зразка до завершення підготовчих заходів щодо впровадження біометричних документів.
Важливим є те, що зазначений Закон України не містить жодних вимог для жодних категорій осіб відносно термінового (обмеженого у часі) обміну виданих раніше документів на документи нового зразка, таким чином, всі паспорти громадяни на України, видані відповідно до Постанови Верховної Ради України від 26 червня 1992 року N 2503-XII будуть чинними безстроково і обмінювати їх на біометричні паспорти – це право, але не обов’язок громадян України.
Аналогічною є ситуація із паспортами громадянина України для виїзду за кордон (закордонні паспорти). Такі документи зберігатимуть свою чинність у повному обсязі до дати, зазначеної у паспорті, як кінцева дата дії. З ними можна буде і надалі виїжджати за кордон, отримувати візи тощо.
Варто також зазначити, що громадяни, що вже подали та подаватимуть до моменту початку оформлення біометричних документів заяви про оформлення та видачу паспортів (як паспортів громадянина України, так і паспортів громадянина України для виїзду за кордон), отримають документи «старого» зразка, які також будуть чинними відповідно до Постанови Верховної Ради України від 26 червня 1992 року N 2503-XII.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *