ОСТАННІ НОВИНИ

Історик назвав Колесніченка невігласом

|

Історик Володимир В`ятрович сподівається, що законопроект, який вніс “регіонал” Вадим Колесніченко, що передбачає кримінальну відповідальність за героїзацію ОУН-УПА, не матиме шансів на прийняття, а такі люди не матимуть жодного політичного майбутнього. Про це він сказав в коментарі Gazeta.ua.

“Сподіваюся, що шансів прийняття цього законопроекту не має. Сподіваюся, що у інших 449 депутатів більше здорового глузду ніж у депутаті Колесніченко, який своїми законопроектами вже не вперше показує своє повне невігластво в історії та юриспруденції. Історики які писали про правду, так і будуть продовжувати писати, незважаючи на залякування з боку влади. Я переконаний, що сталінські методи в боротьбі з правдою в історії, які намагається запровадити пан Колісніченко — не пройдуть в сучасній Україні, бо ми живемо в 21 столітті”, – пояснив він.

За його словами, така ініціатива є фокусом, який “відображає в повній мірі всю абсурдність сучасної гуманітарної політики в Україні, яка є по суті антиукраїнської гуманітарною політикою”.

“Це не випадкова ініціатива, на жаль, вона є продовженням абсурдної гуманітарної політики, яка проводиться в Україні з 2010 року. Безперечно, ця ініціатива — це відволікання уваги від більш важливих речей. Вадим Колесніченко якщо бажає дискутувати довкола історичних питань, повинен був би написати історичну книгу, захистити дисертацію, брати участь в конференціях, дискутувати із істориками”, – додав він.

“Коли теперішня влада була в опозиції, то вона дуже жорстко критикувала попередню владу за надмірну зосередженість на гуманітарній політиці, на питаннях минулого, так от теперішня влада зосереджена на цих питаннях не менше, і всі свої зусилля спрямовує на те, аби ліквідувати всі здобутки попередньої гуманітарної політики. В інших сферах влада абсолютно себе не проявила”, – нагадав історик.

На його думку, патріотичні сили не повинні піддаватися на якісь “ідіотські провокації з боку представників влади”.

“Історики, які писали про ОУН-УПА, будуть писати про ОУН-УПА. Я можу сказати про себе, що я не збираюся міняти своєї оцінки тих подій від того, яка зараз влада в Україні. Я сподіваюсь, що інші мої колеги поступлять так само. Щодо протестів в суспільстві, то складно передбачати реакцію на цей дивний законопроект. У випадку “мовного” закону, то він був реальною загрозою, тому суспільство і так відреагувало”, – пояснив він.

“Така ініціатива показує повне історичне невігластво пана Колесніченка, тому що він сам доводить тезу про те, що нібито ОУН-УПА були фашистськими колоборантами, і наступна теза, яку він пропонує “карати героїзацію ОУН-УПА, бо вони були фашистськими колоборантами”. Це не впирається в дослідження, і паном Колісніченком свідомо ігноруються здобутки історіографії, яка розповідає, зокрема і про боротьбу українських націоналістів”, – додав експерт.

Окрім того, йому хотілося б, аби це була остання депутатська каденція “одіозного депутата Колесніченка”. “Він сам скоро стане трагікомічною персоною українського минулого. Переконаний, що така сама доля очікує інших одіозних фігур, які не доросли до рівня політичного діяча і займають лише інформаційними провокаціями. Суспільство так чи інакше дорослішає і вже найближчим часом не буде готове підтримувати такі інформаційні провокації, а такі люди не матимуть жодного політичного майбутнього”, – резюмував В`ятрович.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *