ОСТАННІ НОВИНИ

«Львівводоканал» визначив причину смороду?

|

“Львівводоканал” заявляє через прес-службу Львівської міської ради, що визначив причину смороду у місті.

Як вказано у повідомленні, дослідження засвідчили, що виробничі  стічні води підприємств скидають до загальноміської каналізації без проведення попередньої очистки. Залпові скиди висококонцентрованих стоків підприємств призводять до гниття органічних речовин у міських колекторах з утворенням газів (сірководню, аміаку, метилмеркаптану), що спричиняють неприємний запах.

«Зараз навмисно озвучуються  різні здогадки на кшталт того, що причиною смороду у місті можуть бути неправильно  приєднані новобудови або зруйновані гідрозатврори на дощеприймачах. Однак, звичайні побутові стоки ніяк не можуть викликати періодичну появу різкого неприємного запаху у різних куточках міста. А справні гідрозатвори на дощеприймачах не забезпечать повної герметизації колекторів. Каналізація «дихає» через каналізаційні люки. І якщо у міські колектори злиють отруту, то вона обов’язково потрапить у атмосферу, незважаючи на гідрозатвори. Вирішити проблему поширення запаху може тільки заборона скиду забруднених органікою стоків у каналізацію міста.

Чому водоканал має  вводити в експлуатацію будинок  на вулиці Гвардійській замість забудовників або проводити за власний кошт, тобто за кошт громади Львова, каналізацію до приватних котеджів на вулиці Кримській? Водоканал змушують виправдовуватися через буцімто «неправильно каналізовані будинки». Насправді такі закиди відбуваються з єдиною метою – відволікти увагу від головної причини поширення неприємного запаху», – зазначили у «Львівводоканалі».

ЛМКП «Львівводоканал» розробляє  спільні з підприємствами-забруднювачами заходи з приведення стоків до нормативних  показників. Представники комунального підприємства побували у Польщі та ознайомилися із досвідом боротьби з неприємним запахом.

«У Вроцлаві збудували вісім спеціальних  станцій дозування хімреагентів для очистки промислових стоків. Така станція дозує певну кількість  хімреагенту, який зв’язує органіку, що міститься в каналізаційних стоках, таким чином, що не відбувається розпаду органічних сполук на гази і на жирні кислоти. У такий спосіб, у Вроцлаві, за п’ять років повністю реалізували програму захисту системи каналізації від виникнення неприємних запахів. Тому подібні станції потрібні і у Львові. Орієнтовна вартість будівництва однієї такої станції становить до 30 тис. євро. Необхідно визначитися за чий кошт будуть будуватися станції для дозування хімреагентів. Логічно, що першими мали б встановлювати такі станції головні забруднювачі – промислові підприємства. Водночас підприємства мали би паралельно будувати власні локальні очисні споруди», – наголосили у «Львівводоканалі».

Фото: ShutterStock 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *