ОСТАННІ НОВИНИ

Президент підписав закон про біометричні паспорти

|

Президент України Віктор Янукович підписав закон «Про Єдиний державний демографічний реєстр документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», що передбачає введення біометричних паспортів. Про це повідомляє прес-служба голови держави.

Відповідно до прийнятого закону, паспорт громадянина України виготовлятимуть у формі картки, що містить безконтактний електронний носій біометричної інформації. У паспорт вноситимуть: назву держави, назву документа, прізвище та ім´я особи, стать, громадянство, дата народження, унікальний номер запису в реєстрі, номер документа, дата закінчення терміну дії документа, дата видачі документа, уповноважений орган,  що видав документ, місце народження, фотографія і підпис особи.

При цьому закон передбачає, що особи, які не бажають мати біометричний паспорт з релігійних міркувань, мають право від документа відмовитися.

Як повідомляли «Коментарі», 2 жовтня Верховна Рада прийняла закон про запровадження в Україні біометричних електронних паспортів.

Водночас багато експертів висловили стурбованість тим, що біометричні паспорти влада може використовувати для тотального контролю українців.

Проти біометричних паспортів також виступила УПЦ МП, яка звернулася до Президента з проханням накласти на закон вето. Аналогічне звернення направила главі держави і омбудсмен Валерія Лутковська. 

19 листопада президент повернув законопроект до парламенту зі своїми пропозиціями, які, крім іншого, передбачають закріплення права на відмову від біометричних паспортів з релігійних мотивів.

20 листопада Верховна Рада проголосувала за законопроект із пропозиціями Януковича.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *