ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні ситуація зі СНІДом гірша, ніж в Африці

|

З 2001 року рівень ВІЛ-інфікування в африканських країнах скоротився втричі. В Україні такого спаду не передбачається. Про це повідомляється в офіційній заяві для преси об´єднаної програми ООН з ВІЛ СНІД (ЮНЕЙДС – Joint United Nations Programme on HIV / AIDS), текст якого мають «Коментарі».

Згідно з інформацією ЮНЕЙДС, в 25 країнах світу за останні п´ять років на 50% скоротилася кількість випадків інфікування СНІДом і на 25% – кількість смертей, обумовлених хворобою.

«У деяких країнах з найвищими рівнями поширеності ВІЛ у світі, рівні ВІЛ-інфекції різко знижувалися, починаючи з 2001 року: на 73% в Малаві, на 71% в Ботсвані, на 68% в Намібії, на 58% в Замбії, на 50% в Зімбабве і на 41% в Південній Африці », – повідомляється в документі.

В Україні, на жаль, за останні двадцять років ситуація з інфікуванням СНІДом стабільно критична. «В Україні поширеність захворювання залишається найвищою  у Європі. Саном на 1 січня 2012 року в країні було офіційно зареєстровано більш ніж 204 тис. ВІЛ-інфікованих, з них понад  50 тис. хворі на СНІД», – розповіла представник ФН ООН в Україні Нузхат Есан на прес-конференції, присвяченій Дню боротьби зі СНІДом.

За її словами, українська молодь все частіше інфікується через недотримання елементарних правил профілактики захворювання. На думку представника ООН, це є наслідком недостатньої обізнаності української молоді про хвороби.

За словами радника з програмних питань ФН ООН Андрія Поштарука, ситуація в африканських країнах поліпшується тому, що так програми краще фінансуються. «Взагалі, зниження інфікованості СНІДом в африканських країнах пов´язано з багатьма факторами, зокрема, зміною поведінки самого населення. Що стосується хорошого фінансування програм, то це не тільки гроші міжнародних фондів, а й значна допомога держави», – підкреслив Поштарук.

Як повідомляли Коментарі, за словами глави Держслужби з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань Тетяни Александріної  держава не виділяє грошей на профілактику ВІЛ / СНІДу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *