ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині стартував фестиваль патріотичного мистецтва «Сурми звитяги»

|

На Львівщині розпочався перший тур 13-го щорічного дитячо-юнацького фестивалю патріотичного мистецтва «Сурми звитяги», в рамках якого талановиті діти та молодь навіть з найвіддаленіших міст та сіл Львівщини мають змогу продемонструвати свої здібності і таланти. Про це інформують організатори.

Цього року фестиваль патріотичної музики і танцю відбувається за підтримки єдиного в окрузі кандидата від Об’єднаної опозиції Ліди Котеляк. Так, лише за перші два дні відбіркового туру в Золочеві та Перемишлянах на головних сценах міст виступило понад двісті учасників, переважно шкільного віку. Крім того, відбіркові тури пройдуть 19 жовтня у Новому Роздолі, а 23, 24 та 25 жовтня у Миколаєві.

Як свідчить досвід попередніх років, в цьому конкурсі кожен район представить щонайменше сто учасників, а загалом же візьме участь до десяти тисяч конкурсантів.

За словами організатора фестивалю, кожен народ пише свою історію через соціально-політичні реалії. Тому завдяки таланту молодого покоління українців,  історію можна вивчати через поетичне слово, пісню, танець та образотворче мистецтво.

«Дитячо-юнацький фестиваль мистецтв «Сурми звитяги» має на меті широко пропагувати серед дітей та юнацтва кращі зразки мистецьких творів патріотичного спрямування, що розкривають героїчний шлях національно-визвольної боротьби українського народу в ХХ столітті, вивчати пісенну спадщину січового стрілецтва, Української Галицької Армії, Організації Українських Націоналістів, Української Повстанської Армії. Ми робимо акцент на патріотичній пісні, в якій зафіксовано кожен виток героїчної боротьби нашого народу за свою незалежність», – розповідає директор фестивалю Володимир Степанишин.

Підтримує його й меценат фестивалю  Ліда Котеляк, яка вважає, що лише виховуючи патріотичну молодь, що знає історію свого народу, можна побудувати міцну державу. «Сьогодні музичний простір України практично вщент заповнений іноземною продукцією, молодь не знає наших українських пісень, не знає наших народних пісень, не кажучи вже про історичні. Завдяки такому фестивалю діти можуть зрозуміти, хто такі українці та який непростий шлях пройшли до здобуття незалежності», – пояснює Ліда Котеляк. 

При цьому кандидат зазначає, що «Сурми звитяги» – чи не єдиний з українських фестивалів, який пробуджує в юних учасників прагнення до пізнання та знання свого українського.

 «В сучасних українських  реаліях ми повинні докладати  максимум зусиль, щоб наші діти  росли не просто патріотами, а,  щоб любили рідну пісню та  рідну мову. Бо влада робитиме усе, щоб наступне українське покоління було неосвіченим, щоб не знало своїх предків та не розуміло, за що стільки крові було пролито в минулому столітті. Цим фестивалем ми намагаємось додати бодай трохи віри в націю, любові до свого народу та шани до його історії», – зазначає Ліда Котеляк. 

Фінальний гала-концерт фестивалю та вручення призів і дипломів лауреатам відбудеться на одній з найпрестижніших сцен України — Львівського національного академічного театру опери та балету ім. Соломії Крушельницької. А незмінним головою суддівської колегії буде видатний композитор, герой України Мирослав Скорик.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *