ОСТАННІ НОВИНИ

Україну "перевели" у третій світ

|

Загалом з середини 2011 р. по середину 2012 р. сумарний статок населення Землі зменшився на 5,2%, або $ 12,3 трлн. Найбільше ця криза торкнулась європейців – вони побіднішали на $ 1,4 трлн. Україну за рівнем доходів населення віднесли до держав третього світу. Такі результати дослідження Global Wealth Report, яке провели співробітники Credit Suisse.

Щоправда у звіті Global Wealth Report детальних даних за рівнем добробуту українців немає, але на прохання Forbes.ua Credit Suisse прислав розшифровку звіту з даними за рівнем достатку у всіх країнах світу.

Вони кажуть, що на середину 2012 р. дохід дорослого українця в середньому дорівнював $ 3251 – майже стільки ж, скільки у жителів Нікарагуа або Гайани. Згідно зі звітом, боргове навантаження на дорослого жителя в нашій країні в середньому становить $ 675. Це куди менше, ніж, скажімо, в Греції ($ 19 000) або навіть у Росії ($ 1300 на одну дорослу людину). Але відношення боргу до достатку громадян в Україні – 20,7%, стільки ж, скільки в Бразилії чи ПАР.

Співробітники Credit Suisse визначають добробут як ринкову вартість фінансових і нефінансових активів людину за вирахуванням його боргів. Згідно з цією оцінкою, «прикордонно» заможні країни – це держави, де кожен мешканець «коштує» від $ 5 000 до $ 25 000. До таких на нашому континенті належить Росія, країни Центральної та Східної Європи, Середньої Азії, Монголія і Китай. Але не Україна. Навіть жителі Ботсвани, Екваторіальної Гвінеї, Намібії та Свазіленду є багатшими.
З 2000 року боргове навантаження на кожного жителя в нашій країні виросло в 50 разів. Це світовий рекорд. Навіть у Росії, яка йде третьою за темпами зростання співвідношень «борг / стан», за останні 12 років цей показник збільшився  у 20 разів. Та ж проблема, що і в України (високий рівень заборгованості на сім`ю плюс високі темпи її приросту), у Греції, Угорщини і ОАЕ.

«Всі вони в останні роки опинялися на перших шпальтах газет через свої боргові проблеми», – попереджають Україну дослідники.

Незважаючи на погані результати поточного року, автори Global Wealth Report обіцяють населенню світу «світле майбутнє», кажучи, що за наступні п`ять років його дохід виросте на 50% – з нинішніх $ 223 трлн до $ 330 трлн у 2017-му.

А от як буде в Україні поки неясно, – все залежить від того, який шлях обере наша країна.

Фото: PHL 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *