ОСТАННІ НОВИНИ

Експерт прогнозує обвал гривні за півроку

|

Резервів Нацбанку України вистачить лише на півроку. Далі — небачене падіння гривні. Про це у кометарі Gazeta.ua розповів економіст Андрій Новак.

“Різке зменшення золотовалютних резервів НБУ- прямий наслідок відсутності продуманої політик як уряду, так  і Національного банку щодо курсової політики. На курс будь-якої грошової одиниці впливають три фундаментальні чинники. Перший – зовнішньоекономічний стан, тобто зовнішнє торговельне сальдо, притік-відтік інвестицій. Другий — стан реальної інфляції. Саме реальної, а не тої, про яку інформує Державний комітет статистки. Третій — стан державного боргу. Зовнішнє торговельне сальдо  за минулий рік – мінус 4,5 мільярдів, за 7 місяців цього року – вже майже 8 мільярдів. Також відбувається відтік прямих інвестицій. Не секрет й те, що реальні показники інфляції значно вищі, ніж нам кажуть. Економіку не можливо обдурити: ми бачимо, що ціни на усі товари у більшості випадків підвищуються на двозначні цифри останніми роками. Також зростає у геометричній прогресії державний борг. Вже кілька українських урядів фактично усі економічні проблеми вирішують з одного джерела і накопичують державний борг. Отже, усі  три чинники, які формують курс гривні, у негативному тренді. В цих умовах, для підтримання відносної стабільності курсу єдиний вихід — спалювати на валютному ринку золотовалютні резерви”, – пояснив Новак.

Експерт зауважив, що протягом 2011 року золотовалютні резерви НБУ зменшилися майже на 10 мільярдів доларів з 38 до 29 мільярдів.

“При цьому ми повинні враховувати, що частина із 29 мільярдів складають неліквідні резерви, тобто такі, які Нацбанк тримає у акціях, облігаціях, дорогоцінних металах. Тобто це резерви, які не можливо швидко продати, отримати валюту і грати з нею на валютному ринку. Якщо говорити про швидколіквідні резерви, безпосередньо іноземну валюту, то безумовно, в НБУ її залишилося дуже мало – близько 14 мільярдів доларів. А це – надзвичайно мало для того, щоб покривати наші великі валютні дисбаланси”, – сказав він.

Експерт наголосив, що уже два роки чинники, які формують курс гривні, у негативі. То ж Нацбанк два роки для підтримки курсу спалює свої резерви.

“Ліквідних резервів НБУ вистачить максимум на півроку. Аби цього не сталося, потрібно залучати гроші МВФ, випускати внутрішні облігації у валюті, тощо. Однак це можливо лише за умови збереження чинної ситуація на ринку, а вона має тенденцію до погіршення”, – пояснив Новак.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *