ОСТАННІ НОВИНИ

Контролювати стан історичної спадщини Львова повинна громада - Хруставчук

|

В українському законодавстві має бути чітко визначена пріоритетність охорони культурної спадщини над містобудівною. Таку думку висловив кандидат у народні депутати України по 116 виборчому округу Богдан Хруставчук в ефірі нового рейтинг-шоу «Країна» на 12 каналі під час обговорення проблематики збереження історико-архітектурної спадщини Львівщини.

«Дійсно у законі є помилки. На це звернув увагу і сам Президент. У Законі України «Про основи містобудівної діяльності» має бути чітко визначена пріоритетність охорони культурної спадщини над містобудівною. Я як кандидат, знаючи проблеми міста, що стосуються збереження архітектурної спадщини, розумію, що контролювати стан історико-архітектурної спадщини Львова повинні не чиновники з Києва, а громада міста. Сьогодні усі обов’язки, що стосуються збереження культурно-історичної спадщини міст лягають на органи місцевого самоврядування», – наголосив Богдан Хруставчук.

Продовжуючи думку кандидат зазначив, що особливу увагу необхідно звертати на те, кому ми передаємо в оренду архітектурну спадщину.

«Потрібно контролювати, щоб орендарі історичних приміщень, які облаштовують там ресторани, бари та інші установи, не нищили архітектурної спадщини міста, не робили ремонту та реконструкції всередині цих приміщень без певних погоджень. Тому дуже важливу роль у збереженні історично-архітектурної спадщини міста відіграє контроль на місцях за виконанням вимог Закону України «Про охорону культурної спадщини» та вдосконалення Закону України «Про основи містобудування», – переконаний політик.

Кореспондент газети «Голос України» Богдан Кушнір поцікавився у Богдана  Хруставчука, яким чином можна заохотити  найбагатших людей України, щоб вони вкладали свої гроші в історичні пам’ятки тут в Україні, саме у Львові? На що кандидат відповів, що найбагатші люди України повинні проявляти свою власну ініціативу по прикладу, як це робить голова Львівської обласної організації Партії регіонів Петро Писарчук.

«Представником Львівщини від Партії регіонів у Верховній Раді є Петро Писарчук. Я як заступник Петра Писарчука, хочу перерахувати, що зроблено на Львівщині одним лише кандидатом від Партії регіонів. Чи є, хоча б один представник опозиційних сил, який би вклав стільки коштів в збереження та відновлення культурно-історичної спадщини на Львівщині? Ось перелік відновлених Петром Писарчуком об’єктів: оновлення музею «Русалки Дністрової», відкрито перший в Україні пам’ятник братам Шептицьким, Петро Писарчук профінансував капремонт приміщення головного корпусу Львівської національної бібліотеки ім. Стефаника, лише на реставрацію Золочівського замку Петро Писарчук виділив понад 20 мільйонів гривень. Я можу цей перелік продовжити. Думаю, кожен з нас, хто проживає на Галичині може сам переконатися в цьому. Потрібно брати приклад з такої діяльності», – переконаний Богдан Хруставчук.

«Мені є в кого переймати  досвід щодо того, як потрібно ставитися до історико-культурної спадщини нашого краю. Цей досвід я буду реалізовувати на законодавчому рівні. На жаль, так склалося, що у своїй роботі я не зможу використати досвід патріотично налаштованих львівських депутатів, які протягом 21 року при владі на  Львівщині не змогли нічого зробити для свого рідного краю. Натомість один депутат представник Львівщини від Партії регіонів зробив дуже багато», – зазначив Богдан Хруставчук.

Кандидат переконаний, що  люди, які протягом стількох років були бездіяльні на місцях, не зможуть ефективно працювати у вищих органах влади.

«Задача збереження культурної спадщини стоїть тут на місцях. Тому в першу  чергу потрібно звернути увагу на те, хто опікується цим питанням безпосередньо у Львові. Якщо вони не змогли нічого зробити на місцях, то їм буде дуже важко діяти і на законодавчому рівні. Ми тут живемо, нас має хвилювати ця проблема. Ми повинні застосовувати важелі впливу на місцевих чиновників для того, щоб вони не допускали фактів надання погоджень та дозволів на будівництво людям, які дбаючи лише про інтереси власного бізнесу, руйнують нашу культурно-історичну спадщину», – ствердив кандидат.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *