ОСТАННІ НОВИНИ

До вересневої валютної паніки були причетні державні банки

|

Відповідальність за обвал нацвалюти на початку вересня несуть також і державні банки, заявив глава Нацбанку Сергій Арбузов, передає ТСН.

“Рефінансування було видане державним банкам “Укрексімбанку”, “Ощадбанку” і “Укргазбанку” – під реалізацію державних проектів, на чому наполягав уряд. Банки грошима скористалися не зовсім раціонально – це факт” , – сказав він.

При цьому глава Нацбанку відзначив, що не вважає спекуляцією дії держбанків, які передали гривню комерційним банкам, які пізніше почали гратись з курсом.

“Тимчасово вільні грошові кошти скарбники держбанків вирішили направити на міжбанківський ринок, щоб заробити на них. Вільні кошти розтеклися по банківській системі, і окремі гравці за рахунок цих грошей спробували розгойдати курс”, – зазначив Арбузов.

Нагадаємо, на початку вересня на міжбанку ціна долара поповзла вгору і досягла 8,20 грн. Такий стрибок викликав валютну паніку – в обмінниках за “зелений” просили 8,17 грн, пізніше ціна підскочила до 8,35 грн. За валютні спекуляції на ринку Нацбанк відключив від торгів на міжбанку 5 банків, які ставили на той момент найвищу ціну долара: “Креді Агріколь Україна”, “Платинум Банк”, “Регіон-банк”, “Преміум”, “Національні інвестиції”. При цьому держбанки, які створили умови для спекуляцій – покарані не були.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *