ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські медики розпочинають глобальну війну зі сепсисом

|

У Львові буде реалізовуватись глобальний поетапний план з подолання негативних наслідків сепсису. Адже від цієї недуги у світі помирає людей більше, ніж від туберкульозу і ВІЛ-інфекцій разом взятих. Про це інформує прес-служба Львівської міської ради.

Так, згідно плану до 2020 року планують виконати  5  ключових цілей: 1) включення проблеми сепсису в програму розвитку львівської медицини, 2) забезпечення адекватного лікування, реабілітаційних засобів і добре підготовленого персоналу для невідкладного та тривалого лікування септичних хворих, 3) сприяння виконання міжнародних директив з подолання сепсису з метою покращення раннього виявлення та ефективнішого лікування сепсису, 4) мобілізування організаторів, задля націлення локальної стратегії з профілактики та контролю захворюваності на сепсис на тих, хто цього найбільше потребує, 5) залучення тих, хто видужав від сепсису, та тих, у кого сепсис забрав рідних і близьких, до планувальних стратегій, спрямованих на зниження захворюваності на сепсис і покращення результатів лікування.

«Сьогодні вперше в світі відзначається день боротьби зі сепсисом. Про хворобу СНІД, туберкульоз, рак знають усі. Але якщо запитати пересічного українця, що таке сепсис, – вам відповісти нічого не зможуть. Хоча від сепсису у світі помирає людей більше, ніж від туберкульозу і ВІЛ-інфекцій разом взятих. Помирає більше, ніж від онкозахворювань разом взятих. Тобто, насправді проблема сепсису є надзвичайною. І до певного періоду часу ця проблема була суто медичною – цим займалися медичні працівники, науковці тощо, але світова спільнота зрозуміла, що проблему сепсису треба виводити з проблеми суто медичної на рівень  загальнолюдської»,  – наголосив начальник управління охорони здоров’я Володимир Зуб.

Нагадаємо, сепсис виникає, коли реакція організму на інфекцію спричиняє ураження власних тканин та органів. Це може призвести до шоку, множинної недостатності органів та смерті, особливо при пізньому виявленні та несвоєчасному лікуванні. Незважаючи на досягнення сучасної  медицини, включно з вакцинами, антибіотиками і невідкладною допомогою, сепсис і надалі залишається основною причиною смерті від інфекцій –  з показником лікарняної смертності 30-60%.

Основними ознаками сепсису є підвищення або зниження температури тіла, задишка (швидке або поверхневе дихання), пришвидшене серцебиття (тахікардія) і загальна слабкість (втомлюваність, відсутність апетиту, безсоння, нудота, блювота, головний біль, підвищена дратівливість чи загальмованість), які виникають на фоні будь-якого захворювання, спричиненого бактерійними інфекціями (фурункул, гнійник, пневмонія, цистит, стоматит та інші).

Львів – перше з міст України, яке приєдналося до відзначення Всесвітнього дня боротьби із сепсисом. Цього року 13 вересня в світі вперше 140 країн об’єдналися заради того, щоб привернути увагу суспільства до небезпечної хвороби.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *