ОСТАННІ НОВИНИ

Угорська стала регіональною у Берегово

|

Угорська стала першою неросійською мовою національних меншин, котра отримала статус регіональної мови завдяки скандальному закону «Про засади державної мовної політики». Угорсько-українське двомов’я запровадили на території Берегово – містечка на Закарпатті, де 48% населення становлять угорці, повідомляє tvi.ua.

З подачі міського голови Берегова – Іштвана Гайдоша – депутати Берегівської міськради більшістю голосів (10 з 34) ухвалили відповідне рішення на нинішньому сесійному засіданні, повідомляє видання «Закарпаття онлайн». Мер Берегова очолює Демократичну партію угорців України і балотується до Верховної ради за списком Партії регіонів.

Надання угорській мові статусу регіональної, зокрема, передбачає, що на бланках, печатках, штампах, табличках Берегівської міськради поряд з написами українською з’являться написи угорською, а чиновникам у мерії, які ще не знають угорської, доведеться терміново її вчити.

Нагадаємо, закон про мовну політику набув чинності 10 серпня, а вже з 13 серпня на Сході та Півдні України органи місцевого самоврядування почали масово надавати статус регіональної російській мові. Відповідні рішення вже ухвалили Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Луганська, Одеська, Херсонська та Миколаївська обласні ради, а також міські ради Запоріжжя, Ізмаїлу, Одеси, Севастополя, Харкова, Херсона, Луганська та Миколаєва.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *