ОСТАННІ НОВИНИ

Адмінресурс та підкуп виборців “рулять” в округах - експерти

|

Учасники круглого столу “Технології підвищення мотивації виборців. Оцінка ефективності, варіанти протидії”, політики, політтехнологи та політичні оглядачі, прийшли до висновку, що основними елементами цьогорічної парламентської виборчої кампанії, у рамках одномандатних мажоритарних округів, є підвищення мотивації виборців (підкуп) та адміністративний ресурс. Про це повідомляють “Українські новини”.

Саме цим пояснюється досить слабка репрезентативність опозиції у якості кандидатів на рівні мажоритарних виборів. Про це зокрема сказав заступник Директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький: “Як об’єднана опозиція, так і УДАР – роблять ставку насамперед на вибори за пропорційною системою. Опозиція судячи з усього реально перелякалася адміністративного ресурсу і фактично “злила” мажоритарну складову виборів. Ефективних, здатних на перемогу мажоритарників у опозиції явно не вистачатиме для формування більшості у наступному парламенті”.

На думку Голови КВУ Олександра Черненка адміністративний ресурс сьогодні є досить важливим чинником, але не основним. Не менш важливим є сьогодні технології із підвищення мотивації виборів. Більшість кандидатів, які претендують на серйозний результат намагаються реалізувати увесь спектр технологій, у тому ж числі із використанням адмінресурсу і підкупу виборців.

Також у ході роботи круглого столу експертам запропонували заповнити анкету, щодо специфіки роботи у мажоритарних округах. Зокрема, переважна більшість інтерв’юерів зазначили, що мажоритарна складова виборів опозицією на цьому етапі здебільшого програна. При цьому, найбільш ефективними технологіями експерти та самі кандидати вважають: адмінресурс, безпосереднє спілкування з виборцями (від дверей до дверей) та підвищення мотивації виборців. Думки учасників круглого столу розділилися щодо наявності ефективних механізмів протидії деструктивних виборчим технологіям (адмінресурсу та підкупу виборців). Третина опитаних вважають, що сьогодні цьому протидіяти неможливо. Натомість 2/3 вважають, що адмінресурс та підкуп виборців не є технологіями, проти яких не можливо працювати.

Більшість експертів сходяться на думці, що прихід депутатів-мажоритарників сприятиме певному оновленню політичної системи в Україні. При цьому рівень залежності їх від влади залишається меншим ніж депутатів, обраних за партійними списками.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *