ОСТАННІ НОВИНИ

Вступників досі просять принести оригінали документів

|

Цього року абітурієнти мали право подавати документи на 5 спеціальностей. Однак, вступники, які складали творчий конкурс, фактично були позбавлені цього права. Таку інформацію передає Громадська мережа ОПОРА, активісти якої займались моніторингом вступної кампанії-2012.

Зокрема, різні навчальні заклади проводили творчі конкурси з одного напряму підготовки у один і той же день. Тому фактично вже на цьому етапі абітурієнти були змушені вибирати лише один заклад куди могли вступати на навчання. А це вже порушення права на участь у конкурсному відборі до п’яти закладів.

Ще одною проблемою вступної кампанії -2012 спостерігачі називають те, що вступники просто не встигали подати апеляцію. Адже для подачі апеляційної заяви абітурієнту відводиться лише одна доба після оголошення результату. До того ж у ВНЗ не інформують, коли ж буде оприлюднена інформація про результати, а найчастіше радять слідкувати за оголошеннями на стендах. У випадку, коли абітурієнт їхав у інше місто подавати документи чи здавати вступні випробування, то не завжди мав змогу оперативно відреагувати та подати апеляцію.

Також цього року абітурієнти масово скаржились вступні випробування на ОКР «магістр». Серед найпоширеніших скарг: відсутність повної інформації, нечіткість процедур, різний підхід до пільгових категорій, нерівність умов, сумніви щодо об’єктивності оцінювання, відсутність можливості реалізувати право на апеляцію тощо. Така ситуація викликана тим, що в Умовах прийому немає єдиних вимог, які б регламентували і визначали усі етапи вступу на магістратуру до вищих навчальних закладів України. Так, якщо в одному виші дитина-напівсирота має право на позаконкурсний прийом, то в іншому – ні.

Як і попередні роки, спостерігачі ОПОРИ виявили різнотипні помилки у нарахуванні додаткових балів призерам ІV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових предметів та ІІІ етапу Всеукраїнських конкурсів – членам Малої академії наук України. Траплялося, що додаткові бали зараховувалися не призерам, а лише учасникам олімпіад, переможцям минулих навчальних років чи не за профільний для напряму підготовки предмет. Іншим же вступникам нараховували такі бали за перемогу у ІІІ етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад, а то й взагалі без будь-яких підстав і дипломів чи невідповідні бали за конкретне призове місце.

Ще одним відкриттям цьогорічної вступної кампанії для спостерігачів ОПОРИ було те, що до оприлюднення перших списків рекомендованих до зарахування працівники приймальних комісій  обдзвонювати абітурієнтів та запитувати, чи вони хочуть навчатися у їхньому виші. Отримавши позитивну відповідь, працівники рекомендували їм до 1 серпня принести оригінали документів, інакше абітурієнти втратять шанс для вступу. Таким чином, у вишах відбулася лише одна хвиля зарахування, а рейтинг рекомендованих до зарахування складався із прізвищ виключно тих вступників, які подали оригінали документів до 1 серпня.

Щодо контрактної форми навчання, то зарахування на навчання відбувається після того, як виконане держзамовлення, тобто після 10 серпня. Однак, частина навчальних закладів обдзвонювала абітурієнтів, переконувала їх, що у них немає ніяких шансів бути зарахованими на бюджетні місця і пропонувала якомога швидше приносити оригінали документів, підписувати контракт та робити першу оплату за навчання.

Чи не найбільшим досягненням цьогорічної вступної кампанії, причому ще до її старту, стало збільшення квоти державного замовлення, які затвердив Уряд на підготовку фахівців у 2012 році.

Однак, про те, що план державного замовлення може бути невиконаний, стало зрозуміло ще 5 серпня, коли ВНЗ оприлюднили другий список рекомендованих до зарахування. Навіть у провідних столичних вишах на окремі напрямки підготовки після першого етапу зарахування залишилися вільними 90 % місць держзамовлення. Апогеєм невиконання плану державного замовлення став лист Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, у якому вишам надалося право на продовження терміну зарахування на держбюджет до 15 серпня. Фактично міністерство визнало неспроможність багатьох ВНЗ України на конкурсний відбір та свій малоефективний підхід у розподілі квот держзамовлення.

Також проблемою є те, що відповідний лист приймальні комісії отримали лише 10 серпня, коли більшість з них уже провели так звану «четверту хвилю» зарахування за неіснуючою процедурою.

Крім того, залишається проблемою відсутність інформації про те, які ВНЗ і на які напрямки підготовки продовжують добір. Фактично працівники приймальних комісій обдзвонюють абітурієнтів і  пропонують принести оригінали, але до одних вступників інформацію донесуть вчасно, а інші про це можуть взагалі не почути.

Фото: PHL 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *