ОСТАННІ НОВИНИ

Панькевич зустрівся з головною українкою Латвії

|

Голова Львівської обласної ради Олег Панькевич зустрівся з головою Об’єднання українських товариств Латвії Людмилою Белинцевою. На зустрічі йшлося про співпрацю між Львівщиною та українцями Латвії, інформує прес-служба Львівської облради.

Олег Панькевич зазначив, що Львівська обласна рада зацікавлена в налагодженні співпраці з українцями за кордоном, зокрема, в Латвії. «Ми маємо добрий досвід співпраці з українськими товариствами Естонії та Литви, а також інших країн, – зазначив Олег Панькевич. – Передусім, це співпраця в культурній сфері та збереженні національної пам’яті. На жаль, державні програми зі співпраці з українцями за кордоном не діють, тож ми намагаємося бодай на обласному рівні налагоджувати зв’язки».

Як зазначила Людмила Белинцева, щойно кілька українських художніх колективів із Латвії брали участь у V Бойківських фестинах, які відбулися в Турці.

«Наших артистів дуже тепло приймали, – зазначила вона. – А зовсім недавно в Латвії виступав колектив із Львівщини «Верховина». Для  нас такі творчі обміни дуже цінні, тому що, на жаль, ми втрачаємо рідні звичаї, в чужій країні швидко відбувається асиміляція, діти забувають українську мову. І зв’язок із рідною землею нічим не заміниш».

Людмила Белинцева зазначила, що в Латвії – єдиній іноземній країні на пострадянському просторі –  діє державна українська школа. Щорічно відбуваються фестивалі української творчості «Трембіта», «Червона калина» та інші. Латвійські українці гуртуються в 15 товариствах, які входять до Об’єднання українських товариств Латвії. Торік українська громада Латвії святкувала сторіччя. Хоча українці залишалися жити в Латвії й раніше, лише в 1911 році в  документах з’явилися  згадки про створення українського товариства «Громада».  

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *