ОСТАННІ НОВИНИ

Після виборів тарифи ЖКГ для населення зростуть удвічі — експерт

|

Підписання президентом України змін до закону “Про природні монополії” призведе до подорожчання комунальних тарифів уже після виборів, вважає впевнений економіст, голова громадської організації «Спілка власників житла Дарниці» Богдан Гребенюк. На його переконання, цей закон вводить в дію абсолютно нові правила утворення тарифів на послуги комунальних підприємств, які роблять населення Україна заручниками компаній-монополістів.

«Підприємства, які надають послуги у сфері ЖКГ – електроенергія, опалення, газ, водопостачання – отримали офіційний дозвіл влади формувати тарифи для населення з урахуванням прибутку на інвестований капітал. Це означає, що в тарифи відтепер буде закладатися ремонт та закупівлі обладнання. Враховуючи зношеність основних фондів комунальних підприємств, у їх модернізацію необхідно вкласти десятки мільярдів гривень. Тепер цей вантаж буде частково перекладений на громадян України», – заявив Богдан Гребенюк.

На його думку, різке підвищення тарифів на ЖКГ відбудеться вже восени 2012 року.

«Зміни до закону «Про природні монополії» ставлять кожного громадянина Україна в пряму фінансову залежність від волі комунального монополіста. Адже зараз основні фонди комунальників зношені на 50-70%, а закон не визначає, яку саме частину витрат на модернізацію можна включити у вартість послуги для населення. Гадаю, що вже перше підвищення тарифів ЖКГ для населення буде досить різким і помітним для гаманця кожного – у 1,5-2 рази», – вважає Гребенюк.

Тим не менш, на думку економіста, підвищення тарифів відбудеться не раніше, ніж у листопаді 2012 року. «Поки не закінчаться парламентські вибори і підрахунок голосів, влада не дозволить монополістам піднімати тарифи, щоб не втрачати рейтинг», – зазначив він.

Фото: PHL

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *