ОСТАННІ НОВИНИ

«Україна без Януковича» може перетворитися на новий Майдан – експерт

|

Акція «Україна без Януковича» має сенс, оскільки дії Президента України «налаштували проти нього різні сегменти населення України». Як заявив «Коментарям» політолог Олексій Гарань, «тут є і пенсіонери, і малий і середній бізнес, і афганці, і чорнобильці, і захисники української мови».

«Проблема в тому, щоб поєднати ці потоки. І ця акція буде такою спробою», – зазначив експерт.

Разом з тим Гарань підкреслив, що паралель з акцією «Україна без Кучми» можна проводити, але умовно.

«Акція «Україна без Кучми» не призвела до відставки Кучми, але підготувала фундамент для Помаранчевої революції. Очевидно, що частиною акції «Україна без Януковича» має стати кампанія з недопущення фальсифікацій на виборах, кампанія щодо погодження кандидатів від опозиції на мажоритарних округах», – додав політолог.

На думку експерта, про успіх оголошеної акції опозиції «можна буде говорити після результатів парламентських виборів восени 2012 року».

У свою чергу політолог Вадим Карасьов висловив «Коментарям» думку, що проголошена Об´єднаною опозицією акція «Україна без Януковича» не має великих перспектив.

«Заява опозиції – це спроба повторити акцію «Україна без Кучми», а копія завжди гірша за оригінал. Історія один раз розігрується як трагедія, другий раз як фарс, тому «Україна без Януковича» як певний аналог на новому витку української політичної історії «Україна без Кучми» не має великих перспектив», – зазначив експерт.

На думку Карасьова, опозиції не потрібно персоніфікувати протест або мету протесту.

«Виходить так, Україна – без Януковича, а з ким? Досить вже вождів, як поганих, так і хороших. Потрібно, щоб Україна була без цієї системи, якій вже 20 років і негативи якої проявилися саме при правлінні Януковича. Головне – потрібно після того, як сказали «проти», говорити – «за» що. Тоді для протесту відкриється дійсно хороша перспектива», – зазначив політолог.

Як повідомляли «Коментарі», 16 липня Об´єднана опозиція «Батьківщина» оголосила про початок акції «Україна без Януковича» і про початок збору підписів під позовом до суду проти Президента Віктора Януковича, якого опозиція звинувачує в узурпації влади.

Фото: PHL  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *