ОСТАННІ НОВИНИ

Що подорожчає в липні

|

Із закінченням першого місяця літа в Україні закінчився не лише феєричний Чемпіонат Європи з футболу, але і перше бюджетне півріччя. А початок другого (традиційно) в Україні проходить під знаком підвищення соціальних стандартів. Так буде і цього року. Відразу на 8 гривень виросте мінімальна зарплата (до 1102 грн.), а мінімальна пенсія підвищиться на 6 гривень (до 884-х). Прожитковий мінімум підніметься на 7 гривень (до 1044 грн.), що дасть можливість розраховувати на «кілька гривень» різним пільговикам і, наприклад, молодим батькам.

Щоправда, істотніше будуть підвищені пенсії для військових пенсіонерів – на 10%. Трохи більше – на 11% – почнуть отримувати пенсії «чорнобильці».

Бюджетникам же поки що підвищення зарплат не загрожує. Більше того, ті самі вчителі в багатьох областях пішли на канікули без відпускних. З одними обіцянками, що «потім» усе буде виплачено і підвищено.

Мед і гречка зададуть ціни липня

А поки що бюджетники можуть насолоджуватися дешевою капустою (за заповітом прем´єр-міністра) і картоплею. Ціни на овочі, за прогнозами експертів, продовжать своє зниження і в липні. Не обіцяють різких перепадів у цінах і продавці фруктів. І врожаї ягід прогнозуються середніми, та і купівельна здатність народу не радує фермерів.

«Поки що говорити про якесь зростання цін у сегменті продовольства не доводиться. Наприклад, на липень прогнозується зниження на 1-2% в гурті цін на крупи. Проте чи покаже це зниження роздріб – питання. Щоправда, потрібно уточнити, що ціни знижуються на все, окрім гречки і гороху. Через зменшення кількості продавців ті самі супермаркети варіюють ціни на гречку, тому можливі злети цін. Але в окремих точках продажів. Нової «гречаної кризи» не буде – у нас надвиробництво», – розповів «Коментарям» директор інформаційно-аналітичної компанії «ПроАгро» Микола Верницький.

Експерт прогнозує, що найближчими тижнями не варто чекати підвищення цін на продукцію тваринництва: населення і так скоротило в останні місяці споживання молока і м´яса. Не в останню чергу через їх постійне подорожчання. Незначні коливання цін продемонструють соняшникова олія і цукор. Олія може трохи подешевшати (в гурті цей процес уже йде), а цукор готується до подорожчання.

Але головний сюрприз покупцям готує мед. Різкий перехід від зими до літа цього року позбавив бджіл урожаю і зробив їхню продукцію дефіцитною. Прогнозується, що вже в липні продавці виставлять нову ціну, яка відрізнятиметься від попередньої відсотків на п´ятдесят.

За бензин переплачуватимемо

Падіння вартості нафти, яке світ спостерігає в останні місяці, за оцінками багатьох аналітиків, продовжитися і в липні. До того ж, прийшов час українським заправкам продемонструвати зниження цін через червневе здешевлення сировини. Міненерго запевняє, що нафтопродукти можуть подешевшати на 30-40 копійок. Експерти говорять – зниження могло б бути і більшим. Якби не політика самого уряду.

«Розрахунки свідчать, що у трейдерів зберігається потенціал для зниження цін на АЗС без збитку доходам, що становить 20-50 коп./л для бензину і дизельного палива і близько 60 коп./л – для скрапленого газу. З урахуванням цього можна чекати здешевлення всіх видів палива на заправках по 10 коп. щотижня. Падіння могло б бути набагато помітнішим, якби з початком літа не набрав чинності закон, що передбачає щоквартальний перегляд ставок акцизного податку залежно від рівня нафтових котирувань у Європі. Станом на 30 червня ця податкова новація зробила неможливим здешевлення палива, яке прогнозувалося, – 15 коп. на дизельному і 50 коп. на бензині», – розповів «Коментарям» заступник директора НВЦ «Психея» Геннадій Рябцев.

Кредити на побуттехніку дорожчатимуть

Закінчення Євро-2012 і від´їзд іноземних уболівальників навряд чи позначиться на курсі гривні. Опитані виданням банкіри поки що не бачать підстави для девальвації нацвалюти.

Частина експертів вважає, що гривня може трошки втратити у вазі ближче до осені від прогнозованого подорожчання євро.

Щоправда, заробити українці зможуть (на думку експертів) на гривневих депозитах, ставки за якими ростимуть. Аж до проведення осінніх парламентських виборів.

«Ставки за депозитами в гривні ближче до кінця літа почнуть рости, можна чекати зростання на 1-2% і ближче до кінця року на 3-5% порівняно з діючими. Ставки за депозитами в доларах істотно не виростуть. Ставки за депозитами в євро знизяться на 0,5-1%», – спрогнозував для «Коментарів» президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Експерти передбачають, що паралельно із зростанням ставок за депозитами почнеться і подорожчання кредитів. «Ставки за кредитами ростимуть починаючи з осені, мова, перш за все, йде про кредити на придбання побутової техніки. Очікується, що ставки за цими кредитами будуть наприкінці року на рівні 30-36% . Ставки за автокредитами та іпотечними кредитами істотно не збільшаться, але і видача цих кредитів теж істотно не зміниться», – вважає Олександр Охріменко.

Телефонні розмови стануть коротшими

З липня стане витратніше користуватися електрикою і телефоном. І якщо в першому випадку переплачуватимуть в 2,5 рази «марнотратні» громадяни, то підвищення телефонних тарифів ударить, перш за все, по користувачах стаціонарних телефонів у селі.

 

 

 

Стало

 

Було

 

Стаціонарний телефон

 

село

 

13,52 грн.

 

14,58 грн.

 

місто

 

27,26 грн.

24,78 грн.

 

Електроенергія

 

Більше ніж 800 кВт

 

0,9576 грн. ($0,12)

 

0,3648 грн.

 

 

До речі, заощадити на виплатах «Укртелекому» шляхом переходу на мобільний зв´язок теж не вийде, адже оператори продовжують змінювати свою цінову політику зовсім не у бік здешевлення.

 

Comments.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *