ОСТАННІ НОВИНИ

Перед виборами влада знову спробує розіграти сценарій газових «конфліктів» з Росією - Васюник

|

 Російський газовий монополіст «Газпром» не підіграватиме українському уряду заради покращення його іміджу перед громадянами. Водночас російська сторона дала чітко зрозуміти: в обмін на гарантії створення провладної більшості у майбутньому парламенті Україна зможе отримати дешевший газ і в менших об’ємах. Таку думку висловив заступник голови Львівської обласної організації ГО «Фронт змін», екс-перший заступник голови правління НАК «Нафтогаз України» Ігор Васюник.

«Зменшення об’ємів закупівлі газу є ключовим питанням у газових переговорах з Російською Федерацією і поряд з питанням про ціну блакитного палива є найбільш пріоритетним не тільки в економічному контексті, але і з погляду формування іміджу влади та Партії Регіонів.
Російська сторона дала чітко зрозуміти, що не дозволить спекулювати цим питанням і використати його для покращення іміджу уряду, а від так і Партії Регіонів. Не виключено, що в планах передбачається використання перед парламентськими виборами імітації вирішення довготривалої газової суперечки з північним сусідом, що може стати передвиборчою стратегією провладної партії. Проте, вчорашній конфуз розставив крапки над «і»: «Газпром» не має жодного наміру йти на поступки Україні і не бере до уваги хто при владі, «свої чи чужі».
Більш того, заява керівника газового монополіста прозвучала, як шантаж, в стосунку до уряду Миколи Азарова. Розуміння російськими очільниками того, що сьогоднішня парламентська більшість не матиме свого продовження у новому парламенті може пояснити непорозуміння між Бойком та Міллером. «Газпром» дав виразний сигнал: «будуть гарантії створення провладної парламентської більшості, дамо дешевший газ і зменшимо об’єм». Якщо ні – контракти ніхто не переглядатиме», – висловив свою думку Ігор Васюник.

Нагадаємо вчора, в день приїзду російського віце-прем’єра Дмитра Медведєва до Києва, міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко перед засіданням Кабміну розказав журналістам, що Україна і Росія погодили заявку щодо закупівлі російського природного газу на 2013 рік і зазначив, що йдеться про зменшення купівлі об’ємів блакитного палива. Згідно з затвердженим Кабінетом Міністрів Україні балансу газу на 2012 рік, НАК “Нафтогаз України” закупить цього року 27 млрд куб. м газу. Крім того, в угоді з російським монополістом зазначено про імпорт 8 млрд куб. м природного газу компанією Ostchem Holding Limited (Кіпр).

Реакція представників «Газпрому» на заяву міністра енергетики і вугільної промисловості була моментальна. Голова правління ВАТ «Газпром» Олексій Міллер, за підсумками засідання Міжурядового комітету з економічного співробітництва українсько-російської міждержавної комісії заявив: «Контракт, який у нас підписаний з Україною, передбачає постачання 52 млрд куб. м газу на рік і ніяких домовленостей про зниження цього обсягу немає».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *